Zelf rondreizen in Namibië
Zelf rondreizen door Namibië zou bij iedereen hoog op het lijstje moeten staan! We vonden het écht fantastisch. In 2 tot 3 weken kun je een avontuurlijke roadtrip maken door dit Afrikaanse land. Een 4×4 auto met daktent of een camper maakt je reis helemaal compleet. Namibië is een verrassend veelzijdige reisbestemming.
Rijdt uren over uitgestrekte vlaktes, spot dieren op safari, slaap onder de mooiste sterrenhemel en maak kennis met de vriendelijke bevolking. Dit is de beste route voor een rondreis door Namibië. Per bestemming geven we uitgebreide informatie en tips.
Reisroute
Onze reisroute door Namibië kun je in 2,5 week afleggen met een huurauto met daktent. Wil je wat extra dagen ontspannen tussendoor, dan raden we aan 3 weken de tijd te nemen. Zo heb je gelegenheid om – tussen het kamperen door – ook te genieten in de vele mooie resorts in Namibië.
De route door Namibië kun je in twee richtingen rijden, met als startpunt de hoofdstad Windhoek. Wij begonnen met het absolute hoogtepunt van Namibië: het Etosha National Park. Je kunt deze bestemming ook bewaren als een mooie afsluiter van je rondreis.
Bestemmingen
Een roadtrip door Namibië brengt je langs bijzonder mooie plekken. In het hele land zijn veel campings te vinden. Dat maakt Namibië een perfecte kampeerbestemming! Zorg dat je niets mist tijdens jouw reis door Namibië. We hebben de mooiste plekken bezocht en handige tips voor je verzameld. Kies je bestemming in Namibië en haal alles uit je reis!
4x4 daktent auto huren
De beste manier om door Namibië te reizen is met een 4×4 huurauto inclusief daktent (lees onze blog: Auto huren Namibië: dit moet je weten). De meeste wegen zijn gravelwegen maar wel van redelijk goede kwaliteit. Houdt er wel rekening mee dat je dus maximaal zo’n 70-80 km per uur aflegt. Voor de veiligheid krijg je uitgebreide verkeersinstructies bij de autoverhuurder. Zo kun je zelfverzekerd op pad.
Namibië is dus geen typische backpackbestemming. Voordelig reizen met het openbaar vervoer is hier niet mogelijk. Simpelweg omdat er een minimale infrastructuur is in het dunbevolkte land. Je bent gebonden aan een huurauto als je zelfstandig wilt rondreizen. Is dat het waard? Wat ons betreft zeker!
Beste reistijd
De beste reistijd voor Namibië is verdeeld in twee periodes. Namelijk van oktober t/m december en van maart t/m mei. Beide periodes hebben voor- en nadelen. De overige maanden van het jaar zijn niet echt aan te raden. De temperaturen kunnen dan extreem hoog oplopen waardoor het niet meer aangenaam is om te reizen.
Oktober t/m december
Deze periode is perfect om wildlife te spotten! Er valt geen tot weinig regen in deze maanden waardoor het vooral in het Etosha National Park niet heel groen is zodat je de dieren gemakkelijker van een afstandje kunt spotten. Ook bevinden veel dieren zich in deze maanden bij de weinige drinkplaatsen. Overdag is het warm (rond de 30 graden) en in de avond kan het afkoelen tot zo’n 15 graden. Houd er wel rekening mee dat het in deze periode wat drukker kan zijn aangezien veel Europeanen graag in de winterse maanden op vakantie gaan. Wat ons betreft is oktober t/m december de beste reistijd voor een rondreis door Namibië!
Maart t/m mei
Deze periode is het einde van het regenseizoen waardoor er minder toeristen zijn. In de maand maart kan het af en toe nog flink regenen en onweren. In april en mei valt dit reuze mee. Doordat er in deze maanden meer regen valt is de omgeving groener en vullen sommige rivieren zich waardoor het landschap aanzienlijk anders kan zijn dan in andere maanden. Laat je echter niet teveel afschrikken door het regenseizoen. Vaak duren de buien maar 30 minuten tot een uur en daarna zal het snel weer opklaren.
Kosten
De kosten voor een reis door Namibië zijn – zoals tijdens iedere reis – sterk afhankelijk van je wensen. Wij hebben 2,5 week met een huurauto met daktent rondgereden in Namibië. Overnachten deden we op campings. We kochten ons ontbijt, lunch en diner bij de supermarkt en zijn tijdens de rondreis zo’n drie keer uiteten geweest. Als je overnacht in lodges en hotels heb je aanzienlijk meer budget nodig dan wanneer je gaat kamperen. Hieronder zetten we onze gemiddelde uitgaven in Namibië voor je op een rij.
Handige weetjes
Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes om je reis hopelijk nog comfortabeler te maken.
Namibië is na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. En dat is goed te merken tijdens het reizen! Zo dachten wij in eerste instantie dat bekende plekken zoals Twyfelfontein en Spitzkoppe (toeristische) dorpen waren. Dat hadden we mis! Ondanks dat het drukbezochte highlights zijn, vind je hier enkel campings en lodges die ver uit elkaar liggen. Verder is er niets; geen supermarkt, geen tankstation, niets. En dat is fantastisch.
We hebben ons echt op ieder moment veilig en op ons gemak gevoeld in Namibië. Ook in de hoofdstad Windhoek kun je overal gerust de straat op. Zoals in ieder land gelden natuurlijk wel de algemene regels: neem niet meer mee dan nodig, draag geen kostbare bezittingen in het zicht en laat je spullen nergens onbewaakt achter. Laat ook geen spullen in het zicht in de auto liggen, zelfs niet als je even snel de supermarkt in gaat.
WiFi op afgelegen campings is schaars en duur. In grotere plaatsen is WiFi vaak gratis. Koop zeker een simkaart in Namibië zodat je onderweg campings en hotels kunt reserveren. Handiger nog: koop vóór vertrek een eSIM van Airalo. Je koopt via de app een virtuele simkaart (kies uit 200+ landen en regio’s) die met één klik wordt geïnstalleerd op je telefoon. Je betaalt met Creditcard, PayPal of Apple Pay. Krijg US$3 korting bij Airalo met kortingscode: BACKPA0154. Download de app voor Android of Apple.
Bij sommige autoverhuurders krijg je een handige boodschappenlijst ter inspiratie. Naast heel veel water en voldoende voedsel voor een paar dagen, zijn de volgende dingen handig om aan te schaffen: afwasmiddel, zakken hout voor de barbecue (‘braai’ in het Afrikaans), aanmaakblokjes en bakspray (handiger te vervoeren dan bakboter of olie). Onmisbaar vonden wij ook een 12 Volt USB-lader voor in de auto om onze telefoons en camera op te laden.
De officiële taal in Namibië is Engels. Leuk omdat je met vrijwel iedereen een praatje kunt maken. Onderling wordt vaak Afrikaans en Oshiwambo gesproken. Ook met wat Duits kom je een heel eind. Namibië is een Nederlandse, Duitse en Zuid-Afrikaanse kolonie geweest. Daardoor is zo’n 80-90% Christen en zul je zelfs in de kleinste dorpen altijd wel een kerk vinden. Op zondag wordt op veel plaatsen geen alcohol verkocht.
In Namibië betaal je met de Namibische dollar die gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse Rand en dezelfde waarde heeft (N$100 ≈ €5,70). Je kunt in Namibië ook met Randen betalen. Deze krijg je regelmatig bij pinautomaten. Op de meeste plekken kun je met pin of creditcard betalen, op een paar uitzonderingen na. Bijvoorbeeld campings in Spitzkoppe. Zorg dus altijd dat je voldoende contant geld bij je hebt voor een aantal overnachtingen en entreegelden.
In restaurants, winkels etc. zijn prijzen vrijwel altijd inclusief belasting. Fooi wordt gewaardeerd maar wordt niet automatisch toegevoegd aan je rekening. Het werkt vrijwel hetzelfde als in Nederland. Als je gaat tanken zullen regelmatig zonder te vragen je ramen, spiegels en zelfs deurgrepen worden gewassen. Het is vriendelijk als je hier een fooi van N$10-20 voor geeft.
Vaccinaties & Visum
Vaccinaties Namibië
Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Namibië als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dan zijn vind je hier.
Ondanks er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Bij een verblijf in het malariaseizoen kan het preventief slikken van malariapillen worden aangeraden. Soms wordt er ook een noodbehandeling geadviseerd. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de GGD of Thuisvaccinatie.nl.
Visum Namibië
Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Namibië. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 90 dagen visumvrij in Namibië verblijven. Je paspoort dient 30 dagen geldig te zijn bij vertrek vanuit Namibië. Je kunt de meest actuele vereisten hier checken.
Als je langer dan 90 dagen in Namibië wilt verblijven en/of wilt werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Hiervoor dien je te betalen. Meer informatie over een visum voor Namibië vind je op deze website van de overheid van Namibië en op nederlandwereldwijd.nl.
Douane Namibië
Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Namibië. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Namibië. De douane voert soms controles uit. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.