Search
Close this search box.

Roadtrip door Zuid-Afrika

Zelf rondreizen in Zuid-Afrika

Een roadtrip door Zuid-Afrika maken staat hoog op het lijstje van velen en wij snappen heel goed waarom. In 3 tot 4 weken tijd kun je op zoek gaan naar The Big Five tijdens een safari, nijlpaarden spotten vanuit een bootje, wandelen door de mooie bergen, de lekkerste wijnen proeven, steden verkennen en vertoeven op mooie stranden.

Zuid-Afrika heeft ontzettend veel te bieden! Maar hoe kun je dit diverse land het beste gaan ontdekken en welke bestemmingen in Zuid-Afrika mag je zeker niet overslaan? We nemen je graag mee op onze 4-weekse roadtrip door Zuid-Afrika.

advertisement skyscanner

Reisroute

Onze reisroute door Zuid-Afrika kun je het beste afleggen in 3,5 tot 4,5 week tijd. De route door Zuid-Afrika kun je in twee richtingen rijden. Aangezien Kaapstad volgens velen een veel leukere stad is dan Johannesburg, is het fijner om te eindigen in Kaapstad.

Mocht je een keuze hebben bij de aankomsttijd, zorg er dan voor dat je in de ochtend landt in Johannesburg. Je zou dan, net als wij, je huurauto kunnen ophalen en direct doorrijden naar de eerste bestemming Graskop.

Bestemmingen

Iedere bestemming op deze reisroute is uniek en voelt weer totaal anders aan. Mede door de variatie vinden we Zuid-Afrika een geweldig land om een roadtrip te maken. Per bestemming hebben we handige tips en leuke plekken voor je verzameld, zodat je niets mist tijdens jouw reis door Zuid-Afrika.

Auto huren in Zuid-Afrika

Met een huurauto door Zuid-Afrika reizen is verreweg de beste manier om het land te ontdekken. De wegen zijn beter dan we ons vooraf hadden voorgesteld en op veel wegen mag je 100 tot 120 kilometer per uur rijden. Je zult aardig wat kilometers maken, dus die snelheid is mooi meegenomen. Houd er wel rekening mee dat de politie op veel plekken staat te controleren op snelheid en andere overtredingen.

Onze eerste bekeuring was al snel een feit. Voor 12 km per uur te hard rijden kregen we een boete van R500 (zo’n €28). Je betaalt de boete niet direct. Deze wordt naar de verhuurmaatschappij verzonden en ingehouden van je creditcard.

Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt en op eigen houtje de mooiste plekjes ontdekken. Het openbaar vervoer is in de grote steden redelijk goed, maar je zult er niet gemakkelijk het hele land mee kunnen verkennen.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid; zoals gezegd zijn de wegen erg goed en er is veel politie te vinden. Soms rijd je wel door armere gebieden waar je voor je eigen gemoedsrust wellicht je deuren op slot wilt hebben omdat er veel naar je gekeken wordt en zo af en toe op het raam geklopt. Maar echt onveilig hebben we ons niet gevoeld. Aangeraden wordt om rijden in het donker te vermijden, ook omdat er wilde dieren op de weg kunnen staan.

Wil je een auto huren in Zuid-Afrika? Wij boekten onze huurauto bij SunnyCars en zijn super tevreden. Een 4×4 aangedreven auto is niet noodzakelijk in Zuid-Afrika.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Zuid-Afrika is niet eenduidig te bepalen. Het land is groot, kent veel hoogteverschillen en dus ook meerdere klimaten. Daardoor is de beste reistijd afhankelijk van je wensen, welke activiteiten je wilt gaan doen én waar je heen gaat. In principe is Zuid-Afrika het hele jaar door een fantastische reisbestemming. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen omgekeerd zijn ten opzichte van de seizoenen in Nederland. Hieronder vertellen we je per gebied wat de weersomstandigheden zijn in verschillende periodes van het jaar. Wijzelf bezochten Zuid-Afrika in de maanden september en oktober wat ons goed bevallen is.

Beste reistijd Kruger Park

De beste reistijd om het Krugerpark te bezoeken is wat ons betreft aan het einde van de winterperiode: van eind augustus tot begin november. In tegenstelling tot wat we in Nederland kennen, zijn in Zuid-Afrika de zomers nat en de winters droog. De droge winter – van mei tot augustus – zorgt ervoor dat de bladeren van de bomen vallen én dat het drinkwater voor de dieren schaars wordt. Hierdoor zijn de dieren gemakkelijker te spotten. Enerzijds omdat ze beter zichtbaar zijn tussen de bomen en struiken, anderzijds omdat ze veelal in de buurt van de weinige waterbronnen zullen zijn. De temperatuur zal in deze maanden rond de 25 graden liggen en er is weinig bewolking. Dat is gunstig als je graag fotografeert. Zeker tijdens de zonsondergang ofwel Golden Hour. ’s Avonds kan het behoorlijk afkoelen. Lees onze handige tips voor het Krugerpark in deze blog.

Beste reistijd Westkaap

De beste reistijd voor de Westkaap (het zuidwestelijke gebied waarin Kaapstad, Stellenbosch en de Garden Route liggen) is van september tot april. Dit is de zomerperiode in Zuid-Afrika met temperaturen tot 35 graden. In de winterperiode van mei tot augustus is de Westkaap kouder en regenachtiger. Het hele jaar door zul je merken dat er veel wind staat op dit zuidelijke stukje Afrika. Vooral in november en december. Wij bezochten de Westkaap in de maand oktober. Doordat de winter toen net ten einde was en de zomer begon, hebben we ook beide seizoenen meegemaakt. Soms zelfs op één dag. Doordat Kaapstad is omringd door bergen kan het weer snel veranderen. Het ene moment liepen we bij The Waterfront in de warme zon en na 20 minuten rijden kwamen we in een stortbui terecht op weg naar de Kirstenbosch National Botanical Gardens.

Beste reistijd walvissen spotten​

De beste reistijd om walvissen te spotten in Zuid-Afrika is van juni tot en met november. Het loont om vanuit Kaapstad naar Hermanus te rijden. Meerdere Zuid-Afrikanen vertelde ons dat je een grotere kans hebt om walvissen te spotten in Hermanus dan tijdens een dure boottour elders in het land. In onze blog over Hermanus vertellen we waar je precies moet zijn om de walvissen vanaf de kust te kunnen spotten. Tijdens het walvissen seizoen kan het druk zijn in Hermanus, omdat ook de Zuid-Afrikanen zelf graag de walvissen willen bekijken op deze plek.

Kosten

De kosten voor een roadtrip door Zuid-Afrika zijn – zoals tijdens iedere reis – sterk afhankelijk van je wensen. Wij zijn in 4 weken tijd met een grote huurauto van Johannesburg naar Kaapstad gereden en sliepen afwisselend in basic hotels en tenten. We gingen uit eten voor €10-15 p.p. of kookten zelf.

Doordat we met nog een stel reisden, konden we de kosten van de huurauto, benzine en soms accommodatie delen. Dat scheelt aanzienlijk in het budget, want transport en overnachten zijn vaak de grootste kostenpost.

Hieronder zetten we onze kosten in Zuid-Afrika voor je op een rij. De kosten voor auto, benzine en accommodatie hebben we omgerekend naar een reisgezelschap van 2 personen.

Eten/Drinken: €25 p.p.
Gemiddeld per dag
Entreegeld: €10-25 p.p.
Per National Park
Totale kosten: €6200
Voor twee personen 4 weken
advertisement skyscanner

Handige weetjes

Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes over Zuid-Afrika om je reis hopelijk nóg comfortabeler te maken:

Vaccinaties & Visum

Vaccinaties Zuid-AFrika

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Zuid-Afrika als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dan zijn vind je hier.

Ondanks dat er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en BMR (indien je geen mazelen hebt gehad en/of niet gevaccineerd bent tegen mazelen) worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook de vaccinaties voor Hepatitis B en Rabiës aanbevolen.

Malaria komt een gedeelte van het jaar voor in het oosten van Zuid-Afrika en in eSwatini. Malariapillen worden door de GGD en Thuisvaccinatie.nl aanbevolen.

Visum Zuid-AFrika

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 90 dagen visumvrij in Zuid-Afrika verblijven. Je paspoort dient 30 dagen geldig te zijn bij vertrek vanuit Zuid-Afrika. Bekijk de meest actuele vereisten voor Zuid-Afrika.

Als je langer in Zuid-Afrika wilt verblijven, bijvoorbeeld om te werken of om stage te lopen, dan heb je wél een visum nodig. Hiervoor dien je te betalen. Meer informatie over een visum voor Zuid-Afrika vind je op de website van de Zuid-Afrikaanse overheid en op nederlandwereldwijd.nl.

Visum eSwatini (Swaziland)

Ben je van plan om tijdens je reis door Zuid-Afrika ook eSwatini (voorheen Swaziland) te bezoeken? Dan moet je bij de grensovergang uiteraard ook je paspoort laten zien. Er gelden andere toegangseisen voor eSwatini:

  1. Een geldig paspoort die nog minstens 3 maanden geldig is op het moment van vertrek uit het land
  2. Een visum indien je langer dan 30 dagen in eSwatini wilt verblijven. Voor een kortere verblijfsduur is geen visum vereist.
  3. Lees de meest actuele vereisten voor je bezoek aan eSwatini op de website van de overheid.

Douane Zuid-Afrika

Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Zuid-Afrika. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Zuid-Afrika. De vliegmaatschappij voert soms controles uit en vragen je dan om een bewijs van uitreizen. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.

Bestemmingen in Zuid-Afrika
Je kunt ons gratis bedanken
Plan je je reis met onze gratis informatie? Bedank ons door je hotels, vlucht en huurauto te boeken via links op onze site. Zo ontvangen wij commissie terwijl jij nog steeds de beste prijs krijgt. Allebei blij 😀
Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.