Search
Close this search box.

Scooter huren op Bali

Bali verkennen op de scooter

Een scooter huren op Bali is verreweg de fijnste vervoersoptie als je Bali op eigen houtje wilt verkennen. Je kunt overal gemakkelijk parkeren, moeiteloos het heuvelachtige landschap door en je beweegt je snel tussen alle bezienswaardigheden van Bali. Scooters zijn op iedere hoek van de straat te huur. Maar kun je zomaar een scooter huren op Bali? En wat kost dat? En ben je wel verzekerd als er iets gebeurt? We leggen het je allemaal uit. 

Verkeer en wegen op Bali

Bezoek je Bali of Azië voor het eerst? Dan kan het verkeer nogal overweldigend zijn. Het lijkt soms één grote chaos door ontbrekende markering, kruispunten zonder stoplichten, een slecht wegdek en de vele scooters en auto’s die kris kras langs elkaar rijden. Toch, als je wat langer kijkt, zit er logica en organisatie in de chaos. De Balinezen zijn gewend aan de verkeerssituaties en weten hier goed op te anticiperen. Als je zelf deelneemt aan het verkeer zul je merken dat je er vanzelf handigheid in krijgt wie voorrang krijgt/neemt en wie niet. Belangrijk is: go with the flow. Pas je aan aan andere weggebruikers en volg hen. 

Bali is mede door toerisme relatief goed ontwikkeld en heeft veel geasfalteerde wegen. Deze zijn lang niet altijd van dezelfde kwaliteit die je in Europa ziet. Het ontbreekt vaak aan onderhoud waardoor markeringen ontbreken en er kuilen of gaten in de weg zitten. Houd hier rekening mee door op je snelheid te letten en ver vooruit te kijken. Er zijn ook veel smalle en onverharde paden. Behendigheid met een scooter is dus een must.

De Balinese bevolking is gewend aan toeristen en daarmee ook aan hun rijstijl. Veel toeristen stappen op Bali voor het eerst van hun leven op een scooter. Dat dat niet altijd vlekkenloos gaat weten ze op Bali maar al te goed. Je zult merken dat menig Balinees met een iets grotere bocht om jou heen rijdt dan om een mede-Balinees.

Waar scooter huren Bali?

In veel toeristische gebieden kun je op iedere hoek van de straat een scooter huren. Fijner is misschien om het via je accommodatie te regelen. Dat is haast altijd mogelijk. Als je accommodatie zelf geen scooters verhuurd, kunnen ze je altijd wel doorsturen naar een bekende. Huur je een scooter bij een bedrijfje op straat? Check altijd even de reviews op Google. Het zit vaak wel goed, maar scoort het bedrijf minder dan 3.5/4 sterren dan kun wil je wellicht even verder kijken.

scooter_huren_op_bali_waar_backpackwereld

Prijs scooter huren Bali

De prijs van een huurscooter op Bali hangt af van verschillende factoren. Je kun een ‘kleine’ scooter huren zoals een Honda Scoopy (100cc inhoud) of een groter, duurder model zoals een Yamaha N-Max (150 cc). Ook de locatie heeft invloed op de prijs. Op drukke, toeristische plekken betaal je ondanks de concurrentie vaak meer. Wij huurden een Honda Scoopy voor Rp60.000 (≈€3,90) per dag bij een afgelegen hotel in Uluwatu, maar ook voor Rp100.000 (≈€6,50) per dag in een luxere wijk in Ubud net buiten het centrum. De prijzen zijn licht onderhandelbaar, zeker bij meerdaagse huur. Voor een 150cc exemplaar betaal je vaak tussen de Rp100.000 en 150.000 per dag, afhankelijk van de huurperiode.

Tanken op Bali

Buiten de hoofdstad Denpasar zijn maar weinig tankstations te vinden zoals wij die kennen. Je scooter voltanken zul je voornamelijk doen bij kleine kiosken en kraampjes langs de weg. De benzine zit meestal in 1 of 1,5 liter flessen. Een liter benzine kost rond de Rp15.000 (≈€0,97), hoewel je ook regelmatig Rp20.000 zult betalen. Er moet wel geld worden verdiend natuurlijk. De eigenaar/medewerker van de kiosk zal je scooter voltanken. Jij hoeft alleen je buddy (zitting) te openen waaronder de tankdop zich bevindt.

Trakteer ons op koffie!
Word je blij van onze gratis informatie en wil je ons bedanken? Support ons

Scooter rijbewijs op Bali

Je Nederlandse rijbewijs B is niet geldig op Bali. Je hebt een Internationaal Rijbewijs model 1968 nodig die je kunt kopen bij een ANWB-winkel in Nederland. Deze kost €24,95, is 3 jaar geldig en geldt samen met je Nederlandse rijbewijs als geldig rijbewijs op Bali. Je mag hiermee autorijden. Officieel heb je een apart motorrijbewijs nodig om op een scooter te mogen rijden. Dat is omdat scooters in Nederland een maximale cilinderinhoud mogen hebben van 50cc. In Indonesië is de minimale cilinderinhoud zo’n 80cc.

Mocht je worden aangehouden door de politie is een internationaal rijbewijs vaak voldoende. Overhandig niet je Nederlands rijbewijs als het even kan. Die wil je heel graag terug en dat weet de politie. Het kan zijn dat je ter plaatse een ‘boete’ moet betalen (max. €10) of, in het slechtste scenario, dat je mee moet naar het bureau om een Balinees rijbewijs te kopen. Zolang je vriendelijk en respectvol bent tegen de politie is alles zo geregeld. Controles komen zelden voor op Bali.

Verzekering scooter op Bali

Ben ik verzekerd als ik een scooterongeluk krijg op Bali?
Het korte antwoord is helaas: nee. Als je niet in het bezit bent van een geldig Nederlands motorrijbewijs en Internationaal Rijbewijs model 1968, en je veroorzaakt schade of letsel aan iets of iemand anders dan jijzelf, ben je zelf aansprakelijk en niet verzekerd.

Schade aan de scooter
Bij de scooterverhuurder op Bali gebeurt niets anders dan geld betalen in ruil voor een scooter. Soms moet je wat persoonlijke gegevens achterlaten zoals de naam van je accommodatie en je telefoonnummer, maar zelfs dat gebeurt niet altijd. Over aansprakelijkheid en schades heb je het eigenlijk niet. Mocht je schade rijden, dan dien je de reparatiekosten te vergoeden. Als je vriendelijk en beleefd blijft kom je hier altijd wel uit met de verhuurder. Dit hoeft geen honderden euro’s te kosten tenzij de scooter total loss is. 

Aansprakelijkheid
Je kunt bij je reisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering in Nederland navragen of en hoe je verzekerd bent als je letsel bij jezelf of een ander veroorzaakt tijdens het scooter rijden terwijl je geen Nederlands motorrijbewijs hebt. Het antwoord zal er vrijwel altijd op neerkomen dat je niet verzekerd bent voor schade aan spullen of een persoon anders dan jijzelf. Bij een ongeval ben je dan dus zelf verantwoordelijk voor het vergoeden van alle kosten aan anderen en hun spullen.

Zorgverzekering
Vraag bij je zorgverzekeraar na of je en hoe je verzekerd bent als je medische zorg nodig hebt n.a.v. een scooterongeval terwijl je geen motorrijbewijs hebt. Je zorgverzekering dekt zorgkosten die niet hoger zijn dan de Nederlandse zorgkosten. De kosten die niet gedekt zijn met je zorgverzekering kun je verzekeren in je reisverzekering. Vaak in de vorm van een extra module ‘Aanvullende zorgkosten’ of iets vergelijkbaars. Omdat je op een scooter rijdt zonder in het bezit te zijn van het juiste rijbewijs, kunnen verzekeringsvoorwaarden afwijken. Dit verschilt per verzekeraar.

verzekering_scooter_huren_bali_backpackwereld
eerste_keer_scooter_huren_bali_backpackwereld

Eerste keer op een scooter op Bali

Ben je geen doorgewinterde scooterrijder en wil je toch een scooter huren op Bali? Neem de veiligheid van jezelf en anderen dan heel serieus! Geef bij de scooterverhuurder aan dat je niet (goed) kunt scooter-rijden en dat je uitleg wilt. Vraag of de verhuurder de scooter naar een rustige straat of steeg kan rijden zodat je daar op je gemak kunt oefenen. Begin met rustig rechtdoor rijden en remmen. Als je voelt dat je de scooter onder controle hebt kun je bochten gaan oefenen. Doe dit net zo lang totdat je je echt zeker voelt op de scooter en volledige controle hebt. Lukt het niet? Ga dan niet de weg op! Jouw veiligheid en die van anderen is het belangrijkste.

Scooter alternatief op Bali

Ben je na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat je geen scooter wilt huren op Bali? Dan zijn er genoeg alternatieven om je toch te kunnen verplaatsen.

Grab of Gojek scootertaxi
Via de apps Grab en Gojek kun je een scootertaxi bestellen. Het werkt net als Uber: je wordt opgehaald op de door jou aangegeven locatie en naar je bestemming gebracht. Betalingen verlopen via de app als je je creditcard hebt gekoppeld. Je krijgt een helm van de scootertaxi chauffeur.

Autotaxi
Ben je met meer personen of wil je niet achterop een scooter? Op iedere hoek van de straat is wel een taxichauffeur te vinden. Onderhandel altijd over de prijs. Je kunt ook een taxi bestellen via de apps Grab, Uber of Gojek. De vaste prijzen in de app geven je overigens een reëel beeld voor als je op straat met een taxi aan het onderhandelen bent.

Fiets
Je ziet ze niet veel op Bali, maar fietsen zijn ook te huur. Sommige accommodaties bieden huurfietsen aan en als je door de straten loopt zul je af en toe een verhuurder tegenkomen. Fietsen zijn een stuk minder populair op Bali. Niet gek met de hoge temperaturen, het bergachtige landschap en het gebrek aan gemarkeerde fietspaden. Een fiets is leuk in een vlakke, rustige omgeving met smalle paden.

Deel deze pagina met je reismaatje

Blij met onze informatie?

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.