Search
Close this search box.

Quilotoa Loop vanuit Latacunga

Quilotoa Loop vanuit Latacunga

Over de Quilotoa Loop

Een minder bekende maar fantastisch mooie bestemming in Ecuador is het gebied rondom het Quilotoa meer. Dit kratermeer van 250 meter diep ligt op maar liefst 3900 meter hoogte en is ontstaan na meerdere vulkaanuitbarstingen. De hoge concentratie mineralen geven het meer een bijzondere groenblauwe kleur.

De Quilotoa Loop is een meerdaagse wandeling die je op eigen gelegenheid kunt doen, met als hoogtepunt een bezoek aan het Quilotoa meer. Je loopt door het prachtige berggebied van dorp naar dorp en slaapt in leuke hostels. Het fijne aan deze prachtige trekking is dat je de Quilotoa Loop zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt. Er is ongeveer 200 km aan wandelpaden tussen de kleine dorpjes in het gebied.

Wij maakten een 4-daagse tocht met als start- en eindpunt de stad Latacunga. Handig is om je grote backpack in Latacunga achter te laten. Je wilt hier echt niet mee slepen tijdens de wandeling met steile rotswanden op grote hoogte.

1. Latacunga

Vanuit de grote stad Latacunga kun je ’s ochtends de bus nemen naar het dorpje Sigchos of Isinliví. Het is dus handig om een nachtje te slapen in Latacunga, bijvoorbeeld in Hotel Ilinizas op loopafstand van het busstation. Hier kun je ook je backpack een paar dagen achterlaten terwijl je de Quilotoa Loop loopt.

Hoewel Sigchos het officiële startpunt is van de Quilotoa Loop, slaan sommige wandelaars dit dorpje over omdat de wandeling van Sigchos naar Isinliví minder uitdagend is met weinig hoogteverschil. Daarmee is dit eerste stuk niet minder mooi. Mocht je niet heel veel dagen de tijd hebben voor de Quilotoa Loop, kun je dus net als wij direct de bus naar het dorpje Isinliví nemen.

We raden aan om in de ochtend te vertrekken, want Latacunga heeft weinig te bieden en het hostel in Isinliví is zó mooi dat je hier eigenlijk niet meer weg wilt. Als je verzekerd wilt zijn van een zitplaats in de bus is het handig om de dag van te voren alvast een kaartje te kopen bij Terminal Terrestre Latacunga. Je kunt dan gelijk de actuele vertrektijden voor de volgende dag navragen. Een kaartje kost $3 per persoon enkele reis.

quilotoa_loop_vanuit_latacunga_bus

2. Isinliví

De busrit van Latacunga naar Isinliví is al een hele belevenis op zich. Behalve de mooie natuur zul je hier ook ontzettend veel mensen in traditionele kleding zien. De typerende hoedjes en fluwelen gewaden doen je beseffen dat je middenin het authentieke leven van Ecuador zit.

Na een paar uur kom je aan in een piepklein dorpje genaamd Isinliví. De buschauffeur zet je af aan de kant van de weg waarna je nog een klein stukje moet lopen naar Llulu Llama Mountain Lodge. Volgens ons de mooiste accommodatie van Ecuador. Vooraf reserveren is sterk aanbevolen. Je kunt slapen in een dorm, privékamer of prachtig huisje met uitzicht. Een geweldig diner en ontbijt zijn inbegrepen.

Je kunt ´s ochtends een lunchpakket bestellen om mee te nemen tijdens je wandeling. Llullu Llama Mountain Lodge heeft een uitgebreide routebeschrijving voor de wandeling van Isinliví naar Chugchilán en van Chugchilán naar Quilotoa. Neem beide mee. Van Isinliví naar Chugchilán is 12,4 km en duurt 4 tot 6 uur. Vertrek vóór 10 uur ’s ochtends, want in de namiddag is er meer kans op bewolking en soms regen.

quilotoa_loop_vanuit_latacunga_isinlivi_llulu_llama_mountain_lodge

3. Chugchilán

Al in de eerste minuten van de wandeling van Isinliví naar Chugchilán heb je al direct fantastische uitzichten. Volg de routebeschrijving die je hebt meegenomen vanuit Llulu Llama Mountain Lodge. Je ziet onderweg behalve markeringen op bomen en stenen ook bordjes van ho(s)tels in Chugchilán. Toch is de kans groot dat je soms even niet meer weet waar je heen moet.

Daarom is het handig om de offline kaart van Maps.me te downloaden. Zo verdwaalden wij even bij het stuk waar we door een hek van prikkeldraad zouden moeten. Dat hek stond er niet meer. Loop hier links omhoog en je komt vanzelf weer op een pad.

Het is een afwisselende route midden in de natuur en je zult haast niemand tegenkomen totdat je bij het piepkleine dorpje Itualó aankomt. Itualó ligt op een vlak stuk tussen honderden meters hoge rotswanden. Hier begint het zwaarste stuk van de route, steil omhoog de rotswand op. Drink goed en doe het rustig aan; je bent op grote hoogte waardoor je lichaam meer moeite heeft met zuurstof opnemen. Eenmaal boven heb je wederom een spectaculair uitzicht.

Het laatste deel van de wandeling is over een vrij nieuwe geasfalteerde weg. Eenmaal in Chugchilán kun je overnachten bij Hostal el Vaquero. Ook hier krijg je diner en ontbijt en kun je een lunchpakketje kopen voor de volgende dag.

quilotoa_loop_vanuit_latacunga_isinlivi_naar_chugchilan

4. Quilotoa​ meer

Van Chugchilán naar Quilotoa is een zwaardere wandeling. Je stijgt maar liefst 1000 meter tijdens de 11,4 km lange wandeltocht. Je bent nu hoger dan tijdens de vorige wandeling, en dat merk je aan je lichaam. Hoewel het een zware wandeling is, is het met gemiddelde conditie goed te doen. Drink voldoende water en neem je tijd.

Na 4 tot 6 uur wandelen kom je aan bij het hoogtepunt van de Quilotoa Loop: het Quilotoa meer. Het gelijknamige dorpje Quilotoa heeft platformen met uitzicht over het meer en er zijn veel hotels, restaurants en winkeltjes. Dit is een superleuke plek om bijvoorbeeld een poncho of kleed van alpacawol te kopen. 

Je kunt vanaf de uitzichtpunten een wandeling naar beneden maken om bij het meer uit te komen. Het steile zandpad slingert langs de helling en binnen 30 minuten sta je aan het water. De terugweg duurt een stuk langer. Reken op ruim een uur steil omhoog lopen met veel adempauzes. Je bent tenslotte op 3900 meter hoogte. 

Zorg wel dat je rond 4 uur weer boven bent zodat je de bus naar Latacunga kunt pakken. Deze rijden ongeveer ieder half uur en een ritje kost niet meer dan $3. In ons geval stonden er mannen met pick-up trucks die beweerden dat de bussen niet reden. Trap hier niet in en loop naar de stenen poort langs de hoofdweg. Je hoort de bus vanzelf toeterend langskomen. 

TIP – Vind je de wandeling van Chugchilan naar Quilotoa wat te heftig en besteed je liever wat meer tijd bij het Quilotoa meer? Dan kun je vanuit Chugchilan de bus naar Quilotoa pakken. Deze vertrekken al vanaf vroeg in de ochtend. Je hotel kan de actuele tijden geven.

TIP – Vind je het leuk om een nachtje te slapen bij Quilotoa voordat je weer terug gaat naar Latacunga? Dan zijn Hostería Chukirawa en Runa Wasi Quilotoa de beste opties.

quilotoa_loop_vanuit_latacunga_quilotoa_meer
quilotoa_loop_vanuit_latacunga_quilotoa_meer_viewpoint

Quilotoa Loop: meenemen & tips

Meenemen

Je zult tijdens de Quilotoa Loop aardig wat kilometers maken op grote hoogte. Het is dus handig om je bagage achter te laten in je hotel in Latacunga.

Zorg dat je een kleine rugzak hebt en in ieder geval meeneemt: twee drinkflessen, snacks, stevige wandelschoenen, voldoende sokken, regenjack of poncho, zwemkleding voor de jacuzzi’s in de hostels, warme en luchtige kleding.

Houd wat ruimte over in je rugzak voor je lunchpakket. De wandelpaden zijn deels modderig en nat waardoor extra sokken handig zijn. Overdag kan het behoorlijk warm worden en ’s nachts koelt het flink af.

Weet waar je bent

De kans is groot dat je even verdwaald tijdens het wandelen. Je bent midden in de natuur en de paden zijn niet overal even duidelijk zichtbaar.

Neem beide routebeschrijvingen mee vanuit Llullu Llama Mountain Lodge en download voor de zekerheid de offline kaart op Maps.me. Je bent in een dunbevolkt gebied maar zult tijdens je wandeling wel af en toe mensen tegenkomen. De vriendelijke lokale bewoners kennen het gebied door en door en wijzen je graag in de juiste richting.

Spreek je geen Spaans? Zorg dan dat je Spaans en Nederlands offline download in de Google Translate app.

Contant geld

Zodra je de stad Latacunga verlaat kun je nergens meer pinnen. Zorg dus dat je genoeg contant geld bij je hebt om de accommodaties en bussen te kunnen betalen. De bussen zijn goedkoop en kosten nooit meer dan $5 per rit.

Klik hieronder op de volgende bestemming van onze route door Ecuador.

Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Meer bestemmingen in Ecuador

Lees alles over Ecuador

Plan je reis met onze gratis informatie

Deze pagina delen:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.