Search
Close this search box.

Acatenango vulkaan beklimmen

Acatenango vulkaan beklimmen

Over de Acatenango vulkaan

Slapen op de Acatenango vulkaan in Guatemala met uitzicht op de actieve vulkaan Fuégo. Deze unieke ervaring mag je écht niet overslaan tijdens je reis door Guatemala. Je slaapt in het basecamp op maar liefst 3750 meter hoogte en ziet iedere 20 minuten de vulkaan Fuégo uitbarsten. Het is een redelijk zware hike, maar waarschijnlijk één van de tofste dingen die je ooit gedaan hebt.

De activiteit van de vulkaan wordt al jaren intensief gemonitord. Dreigt de activiteit gevaarlijke proporties aan te nemen? Dan gaat de hike niet door. Wij bezochten Guatemala meerdere keren en hebben in maart 2022 een flinke uitbarsting gezien vanuit de nabij gelegen stad Antigua. Fuégo ligt op veilige afstand van het basecamp op Acatenango, waar je slaapt, waardoor de tours gewoon doorgingen.

Hoe kom je er?​

Je kunt de Acatenango vulkaan het beste bezoeken vanuit Antigua. Deze stad is sowieso een geweldige plek om te bezoeken dankzij het gezellige historische centrum. 

In Antigua kun je op vrijwel iedere hoek van de straat een 2-daagse tour boeken naar de Acatenango vulkaan. Welke organisaties we aanbevelen lees je verderop op deze pagina. De tour organisator regelt alles voor je, ook het vervoer naar de voet van de vulkaan. Je wordt opgehaald bij je hotel in Antigua of gaat zelf naar een vooraf afgesproken verzamelpunt. 

Het is verboden om de Acatenango en Fuego vulkaan op eigen gelegenheid en zonder gids te beklimmen.

de_leukste_plekjes_in_antigua_guatemala_cerro_de_la_cruz_uitzichtpunt

Met welke organisatie?

Het beklimmen van de Acatenango vulkaan is één van de populairste activiteiten rondom Antigua. Je vindt op iedere hoek van de straat wel een aanbieder van deze tour. Het is begrijpelijk als je door de bomen het bos niet ziet. Wij gingen op onderzoek uit en liepen bij heel wat tour operators naar binnen. We kwamen al snel tot de ontdekking dat de tour naar Acatenango in allerlei prijsklassen wordt aangeboden. Het verschil is voornamelijk te verklaren door de grootte van de groep waarmee je de Acatenango vulkaan beklimt, de accommodatie waarin je slaapt boven op de vulkaan en hoe de maaltijden verzorgd zijn.

Denk je nu: ‘Het maakt me niets uit, ik wil gewoon die vulkaan op’? Omdat deze activiteit volledig georganiseerd is, hangt een groot deel van je ervaring af van de organisatie waarmee je gaat. Wil je goedkoop? Dan loop je met 20-30 personen en minder gidsen per persoon, slaap je in een dorm en krijg je een voorverpakt lunchpakketje mee en vaak spaghetti als avondeten. Ben je bereid om iets meer te betalen? Dan loop je met een groepje van 2 tot 8 personen en 2 goed Engels sprekende gidsen, slaap je in je eigen tweepersoons tentje met zicht op de lava spuwende vulkaan en krijg je verrassend lekkere, verse maaltijden voorgeschoteld voor lunch, diner en ontbijt.

Wij kozen voor Old Town Outfitters vanwege de kleine groepen, kwaliteit van uitrusting en fijne mensen. Het is niet de goedkoopste partij, maar wel een hele goede! Je betaalt ongeveer Q1160 (≈€150) per persoon (afhankelijk van het seizoen) en de prijs daalt naarmate meer mensen zich aanmelden. Reken op een groep van maximaal 4-6 personen. Vraag dus altijd even of er al aanmeldingen zijn in de periode dat je in Antigua bent. Zo achterhaal je de goedkoopste mogelijkheid om met Old Town Outfitters te gaan. Je kunt vooraf online boeken, maar even langs het kantoor van Old Town Outfitters lopen zodra je in Antigua bent is ook een goed idee.

De goedkoopste Acatenango tour operators zijn:

Wat je kunt verwachten

Is de Acatenango hike moelijk?

De meningen zijn nogal verdeeld over de moeilijkheid van de Acatenango hike. Wij hebben geen bijzonder goede conditie, maar ook geen slechte en vonden het redelijk pittig maar goed te doen.

Waarschijnlijk is het vooral de hoogte die het lastig kan maken. Hoewel wij geen last hebben gehad van hoogteziekte, merkten we wel dat onze ademhaling versnelde naarmate we hoger kwamen. Verstandig is om het rustig aan te doen en voldoende water te blijven drinken. Je vergeet alle pijntjes en vermoeidheid als je naar het ongelooflijke uitzicht kijkt. Je voelt je helemaal on top of the world!

Porter

De totale afstand is 15,5 kilometer en de klim omhoog duurt zo’n 5 tot 6 uur (afhankelijk van je snelheid). Je klimt van 2400 meter naar maar liefst 3979 meter. We kozen ervoor om naast de tour ook een ‘porter’ (drager) te boeken. Het voelt raar om iemand te betalen om jouw spullen te dragen maar het was uiteindelijk wel heel erg prettig en zeker aan te raden! Je hebt het zelf al zwaar genoeg en de drager verdient er z’n brood mee.

Dag 1 van de hike

Rond 8 uur verzamel je bij het kantoor van Old Town Outfitters in Antigua en maakt kennis met de tourguides. Je kunt je grote backpack (met spullen die je tijdens de wandeling niet nodig hebt) in een afgesloten ruimte in het kantoor opslaan. Het is tijd om te vertrekken! Met je groep word je in 1,5 uur tijd naar het startpunt van de wandeling gereden. Eenmaal aangekomen bij het beginpunt heb je de mogelijkheid om wandelstokken te huren. In eerste instantie zou je denken dat je dit niet nodig hebt maar geloof ons, dit is toch wel erg handig om te hebben!

Aan het begin van de wandeling loop je zo’n 1,5 uur vol in de zon, over los grind, door de maisvelden. Vele zien dit als het heftigste stuk van de wandeling maar naar ons idee viel dit wel mee. Hoger wordt het pas zwaar, vonden wij. In de maisvelden zie je de lokale boeren aan het werk. Na 1,5 uur verandert de omgeving in een prachtig cloud forest. Nog twee uurtjes wandelen (vrij steil omhoog) en je komt aan bij de lunchstop. Fijn om even te zitten en uit te rusten met een heerlijke, vers bereide lunch. Vanaf hier wordt het uitzicht met elke stap mooier.

Na de lunch is het nog maar 1,5 tot 2 uur wandelen en gelukkig is het laatste stuk prettig om te lopen aangezien het vrij afwisselend is. Soms een stukje omhoog, dan een lang recht stuk. Dat is na alleen maar klimmen wel echt een verademing! Af en toe heb je al zicht op de  vulkaan Fuégo en hoor en zie je de vulkaan uitbarsten! Hoe dichter bij je komt, hoe indrukwekkender het wordt. Uiteindelijk zie je het basecamp liggen waar je zult overnachten. You made it!

Na even uitrusten bij het ‘basecamp’ krijg je de keuze: nog even doorklimmen naar de top van de vulkaan om de zonsondergang te zien óf morgenochtend vroeg de zonsopkomst bekijken. Het is nog zo’n 1,5 uur wandelen naar de top. Best pittig na een klim van 5 à 6 uur. Het is nu echt constant klimmen en vooral het laatste stuk is ontzettend steil en glad door al het grind en stof. De hoogte maakt het ook lastiger. Gelukkig wordt je dubbel en dwars beloond door een prachtig panoramisch uitzicht boven op de top. Dit zou zomaar eens het mooiste kunnen zijn dat je ooit gezien hebt! Een prachtige zonsondergang met uitzicht op de uitbarstende vulkaan Fuégo.

Als je terug loopt naar het base camp is het al een beetje donker en het stuk naar beneden is ontzettend steil. Al glijdend met een zaklampje ga je naar beneden. Geheel onder de stof kom je weer bij het base camp aan. Tijd voor een kampvuur en diner met uitzicht op de vulkaan Fuégo. In het donker zijn de uitbarstingen nog indrukwekkender omdat je het rode lava met stenen de lucht in ziet vliegen. Na zoveel indrukken en een heftige wandeling ben je waarschijnlijk gesloopt. Als je dan eindelijk in je tent ligt onder een heerlijk warme slaapzak is het niet te doen om bij elke uitbarsting, een soort van oerknal, toch snel de tent open te ritsen en te kijken naar de indrukwekkende vuurshow.

Dag 2 van de hike

Vroeg in de ochtend word je wakker met de prachtige zonsopkomst. Na een heerlijk ontbijtje en een kop koffie of thee pak je je spullen in en gaat de afdaling beginnen. De afdaling is in vergelijking tot de klim vrij eenvoudig. Sommige stukken zijn wat aan de steile kant maar het gaat lekker snel. Na zo’n 2,5 uur sta je weer beneden. De afdaling kan zwaar zijn aan je knieën. Eenmaal beneden kun je een welverdiend biertje drinken met de gidsen en vervolgens de bus in terug naar Antigua.

Paklijst Acatenango

Als je de Acatenango vulkaan gaat beklimmen is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Als je thuis aan het inpakken bent voor je reis naar Midden-Amerika denk je waarschijnlijk niet aan handschoenen. Daarom onderstaand een lijst met de spullen die je nodig hebt voor het beklimmen van de Acatenango vulkaan. Je kunt in Antigua ook handschoenen, mutsen en dikke jassen kopen op de markt of huren bij de tour operator. Hieronder een handige paklijst voor de Acatenango hike. Een rugzak van 35-40 liter is ideaal.

Klik hieronder op de volgende bestemming van onze route door Guatemala.

Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Meer bestemmingen in Guatemala

Lees alles over Guatemala

Plan je reis met onze gratis informatie

Deze pagina delen:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.