Search
Close this search box.

Backpacken Belize

Over Belize

Belize is een bijzonder land als je het vergelijkt met de andere landen in Midden- en Zuid-Amerika. Het is het enige Engelstalige land in de omgeving en heeft een compleet andere vibe. Dat komt voornamelijk door de invloeden van de eilanden Cuba, Jamaica, Haïti en de Dominicaanse Republiek die relatief dichtbij liggen. Je komt in Belize direct in Rasta-sferen terecht en vergeet haast dat je in Centraal-Amerika bent.

Hoewel Belize niet per se bekend staat als backpackers-paradijs, is het toch een heel leuk land om te combineren met andere landen. Vaak wordt backpacken in Belize gezien als ’tussenstop’ om van Mexico naar Guatemala te reizen of andersom. Een leuke bestemming voor de afwisseling en een fijne ‘adempauze’ van je Spaanstalige reis.

advertisement airalo esim

Reisroute

Wij kozen ervoor om enkel het backpackers-eiland Caye Caulker te bezoeken in Belize. We kwamen vanuit Livingston (Guatemala) met de boot aan in Punta Gorda, Belize. Hier sliepen we een nacht waarna we met de bus en boot naar Caye Caulker reisden. 

Na Caye Caulker gingen we met de boot en bus weer terug naar Guatemala. Mexico bezochten we op een later moment.

Reis je net als wij van Guatemala naar Belize of andersom? Dan kun je het beste vanuit Flores of Livingston (Rio Dulce) in Guatemala vertrekken. Lees hier alles over reizen van en naar Belize.

Reis je van Mexico naar Belize of andersom? Dan kun je van Chetumal (Yucatán, Mexico) eenvoudig de grens oversteken. 

Bestemmingen

Caye Caulker is dé hotspot bestemming van Belize. Het tropische eiland wemelt van de backpackers, gezellige ho(s)tels en leuke tentjes. Grote kans dat je via Punta Gorda naar Caye Caulker gaat.

Vervoer in Belize

Om in Belize te komen kun je een shuttlebus nemen vanuit Chetumal (Mexico) of vanuit Flores (Guatemala). Het is een lange maar eenvoudige rit. Eenmaal in Belize kun je heel goed het openbaar vervoer gebruiken.

De bussen rijden frequent en de afstanden zijn relatief kort. Belize is vrij vlak waardoor er weinig slingerweggetjes zijn. Dat scheelt behalve misselijkheid ook veel tijd! 

Om Caye Caulker te bezoeken dien je naar Belize City te reizen. Vanaf hier vertrekken meerdere boten per dag naar het eiland. Waar je aankomt in Caye Caulker kun je ook weer boottickets terug naar Belize City kopen.

Beste reistijd

Belize heeft een redelijk stabiel klimaat met temperaturen tussen 25-30 graden, waardoor Belize het hele jaar door een fijne reisbestemming is. In juli, augustus en december (vakantieperiodes) is het hoogseizoen, waardoor de prijzen hoger liggen en het erg druk wordt op o.a. Caye Caulker. Deze periode wil je daarom misschien vermijden. In december t\m maart heb je de minste kans op regen. Ook dit is een wat drukkere periode in het jaar met wat hogere prijzen.

De beste reistijd voor Belize is daarom te verdelen over twee periodes: september t/m november en april t/m juni. Dit zijn de rustigste maanden en hoewel het in september t/m november regenseizoen is, valt het vaak reuze mee met de regen. Behalve af en toe een bui van 1 of 2 uurtjes zul je voornamelijk een blauwe lucht hebben met soms wat bewolking en temperaturen tussen 25-30 graden. En… de prijzen liggen lager en er zijn minder toeristen. Heerlijk toch?

Kosten

Belize wordt vaak direct bestempeld als duur. Doordat Engels wordt gesproken in Belize, is het land een populair vakantieland voor Noord-Amerikanen. Je zult duidelijk meer (luxe) resorts zien dan in de omliggende landen. Maar Belize hoeft echt niet duur te zijn! De kosten voor Belize hangen af van je reisstijl. Je kunt hier prima verblijven in hostels en andere budgetaccommodaties. Ook eten kun je goedkoop doen door lokale restaurantjes op te zoeken.

Wat Belize wel wat prijziger maakt dan omliggende landen, zijn de tours waar je vaak aan gebonden bent. Bijvoorbeeld op het eiland Caye Caulker kun je weinig op eigen gelegenheid ondernemen. Je zult al snel een tour moeten boeken als je de omgeving wilt verkennen. Daar krijg je wel hele toffe ervaringen voor terug!

Hieronder een indicatie van onze uitgaven in Belize. Inclusief vervoer van Livingston (Rio Dulce) in Guatemala naar Punta Gorda in Belize. Daarnaast een indicatie van vliegkosten mocht je naar Belize City willen vliegen.

advertisement airalo esim

Handige weetjes

Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes om je reis hopelijk nóg comfortabeler te maken:

Vaccinaties & Visum

Vaccinaties Belize

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Belize als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dan zijn vind je hier.

Ondanks er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de GGD of Thuisvaccinatie.nl.

Visum Belize

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Belize. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 30 dagen visumvrij in Belize verblijven. Je paspoort dient 6 maanden geldig te zijn bij vertrek vanuit Belize. Je kunt de meest actuele vereisten hier checken.

Als je langer dan 30 dagen in Belize wilt verblijven en/of wilt werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Meer informatie over een visum voor Belize vindt je op deze website van de overheid van Belize en op nederlandwereldwijd.nl.

Douane Belize airport

Belize eist ook dat je bij aankomst een retourticket of ticket naar een volgende bestemming hebt. Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Belize. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Belize. De douane voert soms controles uit. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren of wijzigen als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.

Bestemmingen in Belize
Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.