Search
Close this search box.

Backpacken in Guatemala

Over Guatemala

Backpacken door Guatemala brengt je langs koloniale steden, eeuwenoude Maya tempels, dichtbegroeide jungles en imposante vulkanen. Dit samen met de vriendelijke lokale bevolking maken het een ideale backpack-bestemming.

Wij begonnen onze reis door Midden-Amerika in Guatemala, simpelweg omdat dit de goedkoopste bestemming in dit gebied was vanaf Schiphol. Een leuk land om even doorheen te gaan voordat het echte werk gaat beginnen, dachten we. Uiteindelijk bleek Guatemala één van onze favoriete bestemmingen in Midden-Amerika. Dit geweldige land is veelzijdig, verrassend en avontuurlijk.

Reisroute

Onze reisroute door Guatemala kun je prima afleggen in 2,5 week tijd en brengt je langs alle bestemmingen aangegeven op de routekaart. Zo bezoek je koloniale steden, prachtige bergen, maya tempels, jungle en nog veel meer! Je begint je reis waarschijnlijk in Guatemala City of het nabij gelegen Antigua.

Heb je langer de tijd? Op veel bestemmingen kun je je langer vermaken. Wij bezochten Guatemala meerdere keren en zijn wel eens twee maanden blijven hangen.

Het is ook leuk om Guatemala te combineren met een kort verblijf in buurland Belize.

Bestemmingen

Per bestemming in Guatemala hebben we handige tips en leuke plekken voor je verzameld. Zo weet wat er allemaal te doen is en hoef je niets te missen tijdens jouw reis.

Vervoer in Guatemala

De afstanden zijn vrij groot tussen de bestemmingen in Guatemala. Houd er rekening mee dat je per rit gemiddeld 6 uur in de bus zit. Er zijn drie verschillende opties om je te verplaatsen in Guatemala.

Chickenbussen

De goedkoopste manier is reizen met de lokale chickenbus. Dit is een oude Amerikaanse schoolbus die vooral kortere afstanden rijdt. Je zit gezellig geplakt tussen de locals met Spaanse muziek op de achtergrond, een hele beleving!

Lijnbussen

Een andere manier is reizen met de lijnbussen. Deze bussen met airco, die vaak op standje vriespunt staat, is de fijnste manier van reizen voor de grotere afstanden. Het beste kun je bij je hotel vragen naar welk busstation je moet gaan en welke busmaatschappij het goedkoopst is.

Minivans

De eenvoudigste manier om door Guatemala te reizen is met een minivan. Deze pikt je vaak op bij je hotel en brengt je naar je volgende verblijfplaats. Hoewel het de duurste optie is valt het vaak nog steeds mee qua prijs. Het scheelt je vaak veel tijd ten opzichte van het openbaar vervoer.

TIP – Wij hebben veel transport geregeld via Mynor. Hij woont in Flores en kan echt alle minivans in en om Guatemala voor je regelen tegen de scherpste prijzen. Via je hotel is vrijwel altijd duurder. Je kunt Mynor bereiken via WhatsApp +50245505952.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Guatemala is van november t/m mei. In deze periode valt er relatief weinig regen en zijn de temperaturen aangenaam. Dit is dan ook de drukste periode in Guatemala maar gelukkig is het nog niet ontdekt door de massatoerisme. Van mei t/m oktober is het regenseizoen in Guatemala met de meeste regen in de maanden september en oktober. Wij gingen zelf in de maand februari en vonden dit perfect qua temperatuur en de weinige regenval. Pin jezelf dus niet per se vast aan het hoogseizoen.

Kosten

De kosten voor een reis door Guatemala zijn – zoals tijdens iedere reis – sterk afhankelijk van je wensen. Wij hebben in 2,5 week tijd een rondreis door Guatemala gemaakt en verbleven altijd in een privékamer in een gemiddeld geprijsd hotel. We kochten ontbijt en lunch vaak bij de supermarkt maar gingen ´s avonds vrijwel altijd naar een restaurant. Hieronder zetten we onze gemiddelde uitgaven voor je op een rij.

Eten/Drinken: €15 p.p.
Gemiddeld per dag
Activiteiten: €15 p.p.
Gemiddeld per activiteit
Totale kosten: €2500
Voor twee personen 2,5 week
advertisement skyscanner

Handige weetjes

Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes om je reis nog comfortabeler te maken:

Vaccinaties & Visum

Vaccinaties Guatemala

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Guatemala als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dat zijn vind je hier.

Ondanks er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio)en Hepatitis A worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Ga je langer dan drie maanden op reis naar Guatemala? Dan worden de vaccinaties Hepatitis B en Rabiës ook aangeraden.

Visum Guatemala

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Guatemala. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 90 dagen visumvrij in Guatemala verblijven. Je paspoort dient 30 dagen geldig te zijn bij vertrek vanuit Guatemala. Je kunt de meest actuele vereisten hier checken.

Als je langer dan 90 dagen in Guatemala wilt verblijven en/of wilt werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Hiervoor dien je te betalen. Meer informatie over een visum voor Guatemala vindt je op nederlandwereldwijd.nl.

Douane Guatemala

Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Guatemala. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Guatemala. De douane voert soms controles uit. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.
Bestemmingen in Guatemala
Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.