Search
Close this search box.

Kolmanskop bezoeken vanuit Aus

Alles voor een bezoek aan Kolmanskop vanuit Aus

Aus is een dorp dat dient als tussenstop tijdens je reis van de Sossusvlei richting de Fish River Canyon. Hoewel Aus zelf niet veel te bieden heeft, is het nabijgelegen Kolmanskop een bijzondere plek die je eigenlijk niet over mag slaan tijdens je reis door Namibië. Aan het begin van de 20e eeuw werden hier de eerste diamanten gevonden. Al snel ontstond een complete nederzetting van Duitse diamant mijnwerkers die van de opbrengsten luxe woningen lieten bouwen. De plotselinge rijkdom was van korte duur. Door de wereldoorlogen daalde de vraag en prijs van diamanten. Ook raakte het gebied snel uitgeput. De inwoners van Kolmanskop vertrokken naar een nieuw gebied en lieten de luxe woningen over aan de natuur. In de tientallen jaren die volgden werden de verlaten huizen langzaam maar zeker overgenomen door de woestijn. En dat levert prachtige plaatjes op! Aus is de perfecte uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan de spookstad. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om het maximale uit je bezoek aan Aus te halen.
advertisement airalo esim

Leukste dingen om te doen

1. Bezoek de spookstad Kolmanskop

Je kunt Kolmanskop op eigen gelegenheid bezoeken. Bij de entree kun je verschillende permits kopen, die vrij verwarrend over kunnen komen. De zogenoemde Photo Permit heb je namelijk niet per se nodig als je foto’s wilt maken. Deze permit houdt alleen in dat je toegang tot het park hebt buiten de reguliere openingstijden. Zo kun je fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Een guided tour om 09:30 is inbegrepen. De reguliere openingstijden zijn van 08:00 tot 13:00 uur. Voor dit tijdvak heb je dus geen Photo Permit nodig; enkel een Adult ticket. Ook bij deze ticket is een guided tour is inbegrepen. De tour start om 09:30 en 11:00 uur. Op zondag is de guided tour alleen beschikbaar om 10:00 uur. De entreekosten zijn 100 NAD per persoon. Het is aan te raden om net voor openingstijd bij de ingang te zijn. Je kunt hier gerust de hele ochtend ronddwalen.
advertisement nordvpn
kolmanskop_vanuit_aus_namibie

2. Spot wilde woestijnpaarden in Garub

Een andere reden waarom Aus een populaire plek is om te overnachten: de wilde woestijnpaarden die in het gebied leven. Het verhaal gaat dat de de paarden zijn achtergelaten door het Duitse leger na een bombardement tijdens de eerste wereldoorlog. De paarden hebben zich weten aan te passen aan de barre omstandigheden van de woestijn en kunnen tot wel 5 dagen zonder water. De beste plek om de woestijnpaarden te spotten is bij de kunstmatige drinkplaats met uitkijkpunt tussen Aus en Garub. Dit is de enige plek met permanent water en was oorspronkelijk aangelegd voor de stoomtreinen in het gebied. De beste tijd om de drinkplaats te bezoeken is in de ochtend.
garub_woestijnpaarden_namibie
advertisement skyscanner

Hoe kom je er?

Vanuit Sesriem in de Sossusvlei is het een lange rit van 376 km naar Aus. Hier doe je zo’n 5 tot 6 uur over. Voordat je vertrekt uit Sossusvlei is het leuk om de zonsopkomst te bekijken. Daarna begint je tocht naar Aus waar je kunt overnachten.
Vanuit Aus is het nog 114 km rijden over de B4 naar de Entrance Gate van Kolmanskop. Deze rit duurt iets langer dan een uur. We raden aan om rond half 7 ´s ochtends te gaan rijden. Zo ben je zeker om 8 uur bij de gate en kun je om half 10 mee met een guided tour. Onderweg heb je kans om wilde woestijnpaarden te zien. Als je nog moet tanken kun je dat bij het Puma Gas Station doen door linksaf te slaan naar de C13 in Aus.

Fijne accommodaties

Aus is een klein dorp met weinig voorzieningen. Er zijn enkele hotels in het dorp. Ook is er een prachtige camping net buiten het dorp.  Onderstaand de beste accommodaties in Aus.

Restaurants & cafés​

Als je niet in een hotel slaapt maar toch graag uit eten wilt in Aus, kun je terecht bij de hotels. Wij vonden het restaurant van Gondwana Collection Desert Horse Inn bij Klein-Aus erg goed. Het heeft een prachtig uitzicht, goed eten en goede wijnen. Echt een aanrader. Dit restaurant bevindt zich op hetzelfde landgoed als de Klein-Aus Campsite. In het winkeltje onder het restaurant kun je lekkere chocolade kopen.
Reizenad-bol-Reizen

Extra tips voor Kolmanskop

Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

Reizenad-bol-Reizen
bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Meer bestemmingen in Namibië

Lees alles over Namibië

Plan je reis met onze gratis informatie

Deze pagina delen:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.