Search
Close this search box.

Gids: camper huren in Nieuw-Zeeland

Gids: camper huren in Nieuw-Zeeland

Keuzehulp camper huren

Een camper huren in Nieuw-Zeeland geeft je alle vrijheid en toch een beetje luxe. De wegen in Nieuw-Zeeland zijn goed onderhouden en de uitzichten onderweg zijn adembenemend. Maar waar moet je op letten als je een camper huurt?

Wij maakten twee keer een rondreis van 4 weken door Nieuw-Zeeland. Met een kleine budget camper én met een grote 4-6 persoons camper. We snappen wat je wilt weten voordat je boekt!

Soorten campers in Nieuw-Zeeland

Een camper huren heeft veel voordelen ten opzichte van een auto met tent of matras achterin (‘SpaceShips‘). In een camper kun je staan, binnen koken en je hebt genoeg ruimte om je spullen op te bergen. Campers zijn in alle soorten en maten te huur in Nieuw-Zeeland. Van 2-persoons budget campers (zoals van JUCY) tot grote 6-persoons campers met douche, toilet en TV. Genoeg keuze dus!

Weet wat je (niet) wilt

Welke camper je wilt huren in Nieuw-Zeeland hangt volledig af van je wensen en reisgezelschap. Meer comfort en ruimte betekent logischerwijs een hogere huurprijs. Denk na over het volgende voordat je verder leest:

Aantal personen
Met 2 personen heb je voldoende aan een kleine camper als luxe en ruimte niet je prioriteit zijn. Er zijn ook kleine campers voor meer dan 2 personen. Bedenk wel dat je ruimte dan extreem beperkt is en dat koffers of backpackers ook nog ergens moeten worden opgeborgen. Een groter model biedt meer comfort. Bekijk onze aanbevolen camperverhuurders in Nieuw-Zeeland.
Campers zonder verhoogd dak zijn vaak goedkoper. Wel zul je buiten moeten koken en jezelf liggend op bed moeten aankleden. Een verhoogd dak is een stuk comfortabeler. Kies je voor een groter model? Dan heb je altijd voldoende hoogte om rechtop te staan.

Huur je een camper die niet self-contained is (zonder watertank, toilet, etc.)? Dan heb je een stuk minder keuze uit (gratis) campings waar je mag staan. Dat komt doordat veel campings niet self-contained campers weren om milieuvervuiling tegen te gaan.

Logischerwijs geldt: hoe meer comfort, hoe hoger de huurprijs. De goedkoopste campers zijn vaak wat oudere modellen met minimale uitrusting. Duurdere modellen zijn nieuwer, soms groter en hebben een completere uitrusting. Een ouder model met minimale uitrusting is vaak al een prima keuze. Het blijft ten slotte kamperen.

Wat kost een camper huren?

De prijs voor een huurcamper in Nieuw-Zeeland is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Het seizoen, de grootte van de camper, de leeftijd van de camper en de luxe van de inrichting. In december (hoogseizoen zomer) betaal je soms het dubbele ten opzichte van augustus (winter). Het tussenseizoen kan voor jou de ideale reistijd zijn: september & oktober (lente) en maart & april (herfst).

Voor een 2-persoons budget camper met verhoogd dak betaal je bijvoorbeeld in oktober (lente) €130 per dag en in december (zomer) €220 per dag. Voor een 6-persoons camper betaal je bijvoorbeeld in oktober (lente) zo’n €250 per dag en in december (zomer) €385 per dag.

Extra kosten camper huren

Een camperreis door Nieuw-Zeeland is niet goedkoop. Je wilt wellicht een goede indicatie hebben van de kosten die je te wachten staan. Met de huurprijs van de camper alleen ben je er nog niet. Houdt rekening met deze extra kosten (in euro’s):

Uitrusting

Je huurt een camper met basisinrichting zoals lakens, servies en keukengerei. Afhankelijk van je behoeften kun je extra’s huren. Denk aan campingstoelen en een tafel, kachel, gps en sneeuwkettingen.

Campingstoelen en een tafel raden we zeker aan. Zo kun je lekker buiten zitten. Een kachel en sneeuwkettingen zijn seizoensgebonden en afhankelijk van je reisroute. Download offline kaarten (bijv. in Google Maps of Maps.me) op je telefoon zodat je geen GPS hoeft te huren.

Lever je je camper in op een andere locatie dan de ophaallocatie? Dan betaal je een one way fee. Deze toeslag kost je tussen de €80 en €150, afhankelijk van de verhuurder.

Standaard is alleen de hoofdboeker van de huurcamper gemachtigd om de camper te besturen. Met de lange afstanden is het fijn en veilig om het rijden af te wisselen met je medereizigers. Je betaalt vaak een extra toeslag van ongeveer €1,- per dag per extra bestuurder.

Na de huurprijs voor de camper zelf is een verzekering voor je camper de grootste kostenpost. Je eigen reisverzekering dekt vaak geen schade aan huurvoertuigen.

Veel camperverhuurders bieden standaard een basisverzekering voor aansprakelijkheid en pechhulp. Je hebt dan een hoog eigen risico van enkele duizenden euro’s. Bij schade of pech zul je dus vrijwel altijd alle kosten zelf betalen. Ook wordt een borg van enkele duizenden euro’s gereserveerd op je creditcard. (Bedenk dat je creditcardlimiet toereikend moet zijn voor de borg, het huurbedrag dat je nog moet voldoen bij de verhuurder én alle uitgaven die je nog gaat doen in Nieuw-Zeeland met je creditcard).

Je hebt keuze uit verschillende verzekeringspakketten. De dekking verschilt per verhuurder. Lees de voorwaarden dus goed door voordat je boekt en bedenk in hoeverre je zelf risico wilt nemen. Met een verzekeringspakket vervalt vaak de borgsom en het eigen risico wordt gereduceerd. Afhankelijk van het pakket zul je ongeveer €10 tot €40 per dag betalen. Betaal je €20 per dag? Dan is dat €560 voor 4 weken en kun je gerust op pad.

Gaat je hond, kat of ander huisdier mee op reis? Camperverhuurders rekenen een extra toeslag voor huisdieren. Meestal is dit een vast bedrag van ongeveer €120, ongeacht de huurperiode.

Huurcampers in Nieuw-Zeeland rijden vrijwel altijd op diesel. Eind 2023 kostte een liter diesel omgerekend €1,30. Wij reden 4500 km in 4 weken en tankten voor €615. Dat betekent dat we 1:9,5 reden – 1 liter voor 9,5 km. Niet erg zuinig, zo’n camper. De brandstofkosten per kilometer: €0,14.

In Nieuw-Zeeland betaal je een soort wegenbelasting op basis van het aantal kilometers dat je rijdt. Dit bedrag dien je te betalen aan de verhuurmaatschappij zodra je je camper inlevert. Het tarief is NZ$0,08 ofwel €0,05 per kilometer. Voor 4500 km betaalden wij dus €225 aan Road user charges (RUC).
Wildkamperen is niet toegestaan in Nieuw-Zeeland. Er zijn honderden gratis en goedkope campings door het hele land. Toch zul je regelmatig op een wat luxere camping staan om gebruik te maken van de douche, wasmachine, stroom, watertap en afvalvoorzieningen. Reken voor 2 personen met een camper op zo’n €30-40 per nacht voor een luxere camping en €6-12 per persoon per nacht voor goedkope campings.

Behoorlijk wat kosten om rekening mee te houden. Maar… een camper is goedkoper dan een huurauto en slapen in hotels. En je slaapt vaak midden in de natuur op bijzondere plekken. Een ander voordeel is dat je nooit naar een restaurant hoeft. Je hebt een koelkast en kookgelegenheid.

Camper budget alternatief: SpaceShips

Vind je een camper huren in Nieuw-Zeeland te duur? Maar wil je toch je eigen vervoer hebben? Dan is een spaceship het ideale alternatief voor een ‘echte’ camper. Deze omgebouwde familieauto’s van SpaceShips NZ zijn voorzien van een volwaardig bed, kookgelegenheid, watertank, koelkast en accu. Alles wat je nodig hebt, maar dan in een kleiner formaat. De spaceships zijn enorm populair onder backpackers. Je ziet ze overal rijden in Nieuw-Zeeland.

Een SpaceShips auto huur je al vanaf €30 per dag! Een stuk goedkoper dan een camper. Natuurlijk lever je wel behoorlijk in op comfort en luxe, maar zeker in de warmere maanden is het dé uitkomst om met een klein budget door Nieuw-Zeeland te reizen.

Check hier de actuele deals bij SpaceShips voor kortingen.

Self-containing camper of niet?​

Een self-contained certified camper houdt in dat de camper alle vereiste benodigdheden aan boord heeft om afval-vrij te kunnen kamperen voor een aantal dagen (afhankelijk van het aantal personen die in de camper kunnen overnachten). Een aantal redenen waarom je een self-contained certified camper wilt huren:

  • Je mag op meer (gratis) campings overnachten
  • Je hebt een toilet en eventueel een douche
  • Je hebt een watertank en afvalwatertank
  • Je doet niet aan illegale milieuvervuiling
 

Is het dan per se nodig om een self-contained certified camper te huren? Nee, maar je hebt wel meer vrijheid en bespaart geld omdat je meerdere dagen achter elkaar op een gratis camping zonder faciliteiten kunt staan.

Je kunt de afvalwatertank en je toilet legen op veel betaalde campings of bij openbare dump-stations, bijvoorbeeld bij een tankstation.

camper_huren_nieuw_zeeland_self_contained_of_niet_backpackwereld2

Welke camper verhuurder?

Er zijn ontzettend veel aanbieders van huurcampers in Nieuw-Zeeland. Veel van deze verhuurders zijn ook actief in Australië. Wij bezochten beide landen meerdere keren en huurden campers van verschillende formaten.

Spaceships Nieuw-Zeeland​

De goedkoopste optie is een omgebouwde auto van SpaceShips. Vanaf €30 per dag heb je je eigen vervoer en slaapplek. Je hebt minimale luxe, maar daar is de prijs ook naar. De SpaceShips zijn populair onder backpackers en bieden ruimte voor 2 personen. Er zijn zelfs self-contained SpaceShips waarmee je op alle (gratis) campings mag staan.

Travellers Autobarn Nieuw-Zeeland​

Wil je een budget camper huren in Nieuw-Zeeland? Dan geldt: je krijgt wat je betaalt. De allergoedkoopste campers zijn oud, minder betrouwbaar en hebben een minimale uitrusting. Je bent vaak beter af met een partij die bekend staat om prima service voor een klein prijsje. Een goede aanbieder van dit soort budget campers is Travellers Autobarn.

JUCY campers nieuw-zeeland

We raden aan om iets meer te betalen voor een high-top camper (verhoogd dak) als je budget het toelaat. De populairste verhuurder van Nieuw-Zeeland en Australië is JUCY. De JUCY campers zijn ook self-contained beschikbaar. Je ziet deze leuke groen-paarse campers dan ook massaal rijden in Nieuw-Zeeland.
NZ Banner #3 - Explore outer space of NZ

Spaceships Nieuw-Zeeland​

De goedkoopste optie is een omgebouwde auto van SpaceShips. Vanaf €30 per dag heb je je eigen vervoer en slaapplek. Je hebt minimale luxe, maar daar is de prijs ook naar. De SpaceShips zijn populair onder backpackers en bieden ruimte voor 2 personen. Er zijn zelfs self-contained SpaceShips waarmee je op alle (gratis) campings mag staan.

NZ Banner #3 - Explore outer space of NZ

Travellers Autobarn Nieuw-Zeeland​

Wil je een budget camper huren in Nieuw-Zeeland? Dan geldt: je krijgt wat je betaalt. De allergoedkoopste campers zijn oud, minder betrouwbaar en hebben een minimale uitrusting. Je bent vaak beter af met een partij die bekend staat om prima service voor een klein prijsje. Een goede aanbieder van dit soort budget campers is Travellers Autobarn.

JUCY campers nieuw-zeeland

We raden aan om iets meer te betalen voor een high-top camper (verhoogd dak) als je budget het toelaat. De populairste verhuurder van Nieuw-Zeeland en Australië is JUCY. De JUCY campers zijn ook self-contained beschikbaar. Je ziet deze leuke groen-paarse campers dan ook massaal rijden in Nieuw-Zeeland.

Wil je liever een nieuwere en/of grotere camper huren in Nieuw-Zeeland? Kijk dan zeker bij StarRV. Deze verhuurder biedt nieuwere en luxere campers aan met ruimte tot 6 personen.

Bekijk onze complete reisroute voor Nieuw-Zeeland en tips voor iedere bestemming.

Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

camperdays-logo-200x200

Vergelijk campers bij Camperdays

starrv-logo-200x200

4-6 pers. campers van StarRV

jucy-logo-200x200

Favoriete campers van JUCY ➜

travellers-autobarn-logo-200x200

Budget met Travellers Autobarn

spaceships-logo-200x200

Goedkoopste minivan: SpaceShips

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.