Search
Close this search box.

Overwin je vliegangst ✈︎

Op deze pagina:

Op reis met vliegangst

Wil je ontzettend graag reizen maar kijk je op tegen de vliegreis? Vraag je je af hoe je het beste kunt backpacken met vliegangst? Dan is het tijd om jouw vliegangst te overwinnen! Benieuwd hoe ik van mijn vliegangst af ben gekomen? In deze blog lees je alles over vliegangst en krijg je tips waardoor jij je angst ook kunt overwinnen.

Voordat we je onze tips voor vliegangst gaan vertellen vraag je je vast af; ben ik de enige die last heeft van vliegangst? Zeker niet! Van de 100 mensen hebben er zo’n 35 last van vliegangst. Ongeveer 20 hiervan stappen nooit in een vliegtuig. De andere 15 stappen alleen in een vliegtuig als het echt niet anders kan. Je bent dus zeker niet de enige! Gelukkig zijn er een aantal handige tips waardoor jij comfortabeler het vliegtuig in stapt. Voor mij hebben deze tips echt een verschil gemaakt!

Hoe ik mijn vliegangst overwon

Verliefd zijn op reizen en het hebben van vliegangst is een lastige combinatie. Ik wilde mijn dromen achterna gaan en mij niet laten tegenhouden door vliegangst. Toen we aan het begin stonden van onze eerste wereldreis dacht ik dat door zoveel mogelijk te vliegen mijn angst vanzelf wel weg zou gaan. Echter was dit helaas niet het geval. Ik werd juist alleen maar banger. Het controleren van de mensen op het vliegveld en in het vliegtuig, het continu letten op de gezichtsuitdrukking van de stewardessen… Bij elk geluidje zat ik op het puntje van mijn stoel. Constant was ik bezig met het checken van het vliegtuig en de hele omgeving. Na een vliegreis was ik dan ook altijd doodop.

Ik ging mij een aantal dingen afvragen: Waar komt mijn angst vandaan? Waar ben ik zo bang voor? Waarom ben ik hier zo bang voor? Ik ontdekte dat mijn angst grotendeels te maken had met onwetendheid. Terwijl ik van mening was dat het lezen van een boek je vast niet over een vliegangst heen zou kunnen helpen, besloot ik uiteindelijk toch het boek ‘Over vliegangst en hoe je er van af komt’ te kopen. En wat ben ik blij dat ik dit gekocht en gelezen heb! Dit is dan ook één van de tips die je in het lijstje ‘Tips voor vliegangst‘ hieronder terug zult vinden.

Tips bij vliegangst

Ik hoop dat je door het lezen van onderstaande tips bij vliegangst met een fijner gevoel het vliegtuig in kunt stappen. Ook hoop ik natuurlijk dat je jezelf niet laat tegen houden om de reis van jouw dromen te maken. Het hielp mij enorm om onderstaande tips toe te passen en om het boek te lezen.

1. Ga uitgerust op reis

Sommige mensen denk dat je beter niet kunt slapen voordat je het vliegtuig in stapt. Aan boord heb je immers alle tijd om te slapen. Toch is het beter om de avond van te voren op tijd naar bed te gaan, zodat je uitgerust op reis gaat. Zeker als je last hebt van vliegangst. Wanneer je vermoeid het vliegtuig instapt ben je vatbaarder voor angsten.

2. Ga op tijd naar het vliegveld

Zorg ervoor dat je geen haast of tijdsdruk hebt voordat je vlucht vertrekt. Sta dus op tijd op, maak een lekker ontbijtje en ga ruim van te voren naar het vliegveld toe. Dit zorgt ervoor dat je geen stress hebt voordat je reis begint en dat je dus zo ontspannen mogelijk op pad kunt gaan.

3. Drink geen alcohol en cafeïne voor en tijdens je vliegreis

Wist je dat alcohol en cafeïne zorgen voor een hogere nervositeit? Dit houdt in dat als je last hebt van bijvoorbeeld vliegangst, deze angst versterkt kan worden door het drinken van alcohol en cafeïne. Drink dus voor en tijdens je vliegreis bijvoorbeeld vruchtensap, kamillethee of water.

4. Lees het boek: Over vliegangst en hoe je er van af komt

Het boek ‘Over vliegangst en hoe je er van af komt’ is geschreven door Dr. Lucas van Gerwen. Hij is piloot en psycholoog en weet daardoor alles te vertellen over de achterliggende oorzaken van angst in het algemeen en de techniek van de vliegtuigen. Het is duidelijk en toegankelijk geschreven en is een ideale basis voor een rustige en ontspannen vlucht. Ik heb het boek zelfs meerdere malen gelezen. Vlak voor een vliegreis pak ik het boek er soms nog even bij om wat feitjes en tips tot me te nemen. Daarna voel ik me echt rustiger en weet ik dat het allemaal goed gaat komen.

5. Zoek afleiding tijdens de vliegreis

Zorg voor voldoende afleiding en vermaak tijdens de vlucht. Denk bijvoorbeeld aan de mooie bestemming waar je naartoe reist en wat je daar allemaal wilt doen. Lees een boek/tijdschrift, luister vrolijke muziek en kijk een aantal films. Vooral bij het opstijgen en de daling vind ik het altijd erg fijn om muziek te luisteren. Met het volume lekker hard, zodat je niks van de andere gekke geluiden in het vliegtuig mee krijgt.

6. Denk aan iemand in je kennissenkring die vaak vliegt

Heb je toevallig een broer, zus, buurman of beste vriendin die steward(ess) is? In mijn geval is dit zo en bij elke vlucht denk ik: mijn broer vliegt elke dag én mijn beste vriendin vliegt elke dag. En ze leven nog! Deze gedachten helpen mij om te relativeren en rustig te worden. Dus ken jij iemand die steward(ess) is of vaak aan het vliegen is, denk aan hem/haar tijdens je vlucht.

7. Let op je ademhaling

Als je je angstig voelt ga je vaak snel en kort ademen. De angst kan hierdoor toenemen. Probeer tijdens het vliegen langzaam en diep adem te halen vanuit je buik. Leg je hand op je buik om te zorgen dat je niet via je borst ademt. Ook is een ontspannen houding hier fijn bij. Dit zal je helpen sneller je angst onder controle te krijgen.
Bekijk alle landen & routes

Op deze pagina

Deel deze pagina met je reismaatje

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.