Search
Close this search box.

Sparen voor een wereldreis

Op deze pagina:

Spaartips voor een wereldreis

Wil jij graag een wereldreis maken maar vind je het moeilijk om een spaarplan te maken? Sparen kan enorm lastig zijn maar met behulp van onze spaartips moet ook jij je spaardoel kunnen behalen. Want als wij het kunnen, kun jij het ook!

Je ultieme droomreis bedenken

De eerste stap is ook eigenlijk de leukste stap; bedenk welke reisbestemmingen jij graag wilt bezoeken. Uiteraard is geen plan het beste plan maar het is wel erg handig om te weten welke landen jij absoluut niet wilt missen tijdens je reis. Bedenk hierbij goed dat het reizen naar verschillende continenten erg duur kan zijn. Wanneer je zo lang mogelijk op reis wilt met jouw budget, ga dan niet van Afrika naar Nieuw-Zeeland naar Argentinië naar Japen en vervolgens naar Australië. Bedenk een logische globale route zodat jij het meest kunt besparen op vliegtickets tijdens jouw reis.

Bij onze eerste lange reis stonden Australië, Vietnam en Indonesië hoog op ons lijstje. We besloten uiteindelijk om in Nieuw-Zeeland te beginnen om vervolgens via Australië door te reizen naar Azië. Op deze manier bezochten we de duurste landen eerst.

Het ongeveer bepalen van je reisroute is een belangrijke stap bij het bepalen van jouw reisbudget. Onderstaand vind je ongeveer de kosten per maand per continent zodat jij weet wat je qua budget nodig hebt of voor hoe lang jij van jouw budget kunt reizen.

Bovenstaande kosten zijn gebaseerd op onze eigen ervaring en dus voor een backpacker die houdt van zo nu en dan een beetje luxe maar die het ook niet erg vind om in een goedkoop hostel te overnachten. Het kan natuurlijk veel goedkoper én veel duurder.

Wil jij bijvoorbeeld graag, net als wij, 2 maanden naar Oceanië en 8 maanden naar Azië? Reken dan op zo’n €12.000,- per persoon. Let op: dit zijn de kosten zonder vliegtickets! Doe dus extra je best om een zo’n goedkoop mogelijke vliegticket te scoren. Wij vinden vrijwel altijd de beste deal via Skyscanner. Als je via deze link je vliegtickets boekt, ontvangen wij een kleine vergoeding van Skyscanner omdat we jou hebben doorgestuurd. Het kost jou niets extra. Bedankt voor je support!

Bereken hoeveel jij kunt sparen per maand

Bekijk al je uitgaven in je bankgegevens en bepaal hoeveel jij kunt sparen per maand. Zorg er wel voor dat je geld ‘reserveert’ voor leuke dingen. Belangrijk is natuurlijk dat er ook tijdens het sparen ruimte is voor leuke uitjes en dat je geld opzij zet voor onverwachte uitgaven zoals voor de APK van je auto of als je vaatwasser kapot gaat. Wanneer je dit hebt gedaan ben je erachter hoeveel maanden jij nodig hebt om je droomreis te kunnen realiseren. Als je wilt is er altijd wel ergens ruimte om nóg meer te besparen. Ga na of al je uitgaven nou écht nodig zijn.

Boek je vliegticket

Misschien een beetje gek om je vliegtickets al te boeken terwijl je nog maanden nodig hebt om te sparen. Toch is dit echt een belangrijke stap om te doen! Wanneer jij een vliegticket koopt en dus je startdatum vast staat kun je gemakkelijker sparen. Je weet nu waar je het voor doet en hebt een soort van deadline voor jezelf. Ook kan vanaf nu de voorpret beginnen, heerlijk om zoiets moois in het vooruitzicht te hebben!

Koop iedere maand iets leuks

Klinkt als een gekke tip maar als jij elke maand iets leuks koopt voelt het sparen minder zwaar. Bekijk bij onze uitgebreide paklijst backpacken welke reisartikelen je nog nodig hebt en verspreid de aankopen over de maanden. Koop de ene maand bijvoorbeeld een backpack en de volgende maand een leuke outfit voor op reis. Dit hielp ons enorm. We kochten bijvoorbeeld geen kleding meer die we toch niet gaan dragen tijdens onze reis. Want waarom zou je voor die paar maanden nog nieuwe dure kleding nodig hebben?

De kans is aanwezig dat je nog jarig bent voordat je op reis gaat of dat Kerst eraan zit te komen. Dit zijn redenen voor mensen om een cadeautje voor jou te kopen. Wanneer je weet wat jij nog nodig hebt voor jouw backpacktrip zou je dit eventueel aan je familie/vrienden kunnen vragen als cadeau. Iedereen vindt het fijn om een nuttig cadeau te geven.

Verkoop de spullen die je niet gebruikt

Een goede manier om wat extra geld te verdienen is het verkopen van je spullen die je niet tot weinig gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding, boeken of bepaalde apparaten. Stop dit geld in een apart potje en koop hier bijvoorbeeld weer extra reisspullen voor.

Bespaar op je boodschappen

Eigenlijk is het bezuinigen op je boodschappen een vrij makkelijke manier om extra geld te kunnen sparen. Doe bijvoorbeeld één keer per week boodschappen en koop zoveel mogelijk aanbiedingen. Koop een B-merk in plaats van A-merk en haal bijvoorbeeld je groente aan het einde van de dag zodat je gebruik kan maken van de ‘weggooien is zonde korting’.

Zet ‘m op!

Misschien denk je: een jaar lang sparen is veel te lang! Dit kunnen wij ons goed voorstellen maar geloof ons, het is het dubbel en dwars waard. Hou dus vol en denk aan alle mooie reisbestemmingen die jij graag wilt bezoeken. De maanden vliegen vanzelf voorbij en voordat je het weet zit je in het vliegtuig op weg naar jouw avontuur!

Bekijk alle landen & routes

Op deze pagina

Deel deze pagina met je reismaatje

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.