Search
Close this search box.

Je wereldreis plannen

Op deze pagina:

Ik wil een wereldreis maken

De redenen om een wereldreis te gaan maken zijn nogal uiteenlopend. Veel redenen die wij gehoord hebben zijn ,,Ik ben mijn drukke leven zat”, ,,Ik ben nog jong en heb niets te verliezen” en ,,De wereld is zo groot en ik zie niets anders dan dit kleine stukje Nederland”. En we denken allemaal wel eens zo. Maar wat nou als je de knoop doorhakt en ook daadwerkelijk die wereldreis gaat maken? Want zeg nou zelf… waarom niet?!

Dat dachten wij ook toen we besloten om al backpackend de wereld te gaan ontdekken. Maar dan begint het. We moeten onze wereldreis plannen. We hebben een koophuis, allebei een vaste baan, twee auto’s, twee katten, familie, vrienden… Hoe neem je daar op een verantwoorde manier afscheid van? En moet je er wel afscheid van nemen? Kortom; wat moet je regelen als je op wereldreis gaat? In deze blog vertellen we je hoe wij afscheid namen van ons vaste bestaan, maar ook wat je kunt doen in jouw specifieke situatie en welke instanties informatie beschikbaar stellen. Hier ga je zeker iets aan hebben. Daarna gaan we het weer over reizen hebben, beloofd.

Financiële gevolgen wereldreis

Afhankelijk van hoe lang je van plan bent om op wereldreis te gaan, zijn er een aantal zaken die invloed zullen hebben op je financiële situatie. Wij gingen voor onbepaalde tijd de wereld over en wisten niet zeker of we nog wel terug naar Nederland zouden keren. Om in kaart te brengen wat er geregeld moest worden en wat de gevolgen waren op financieel vlak, namen we contact op met onze financieel adviseur. Hij hielp ons destijds met de aankoop van onze woning. Heb je nog geen financieel adviseur? Zoek een kantoor bij jou in de buurt, leg de situatie uit en vraag om hulp bij het in kaart brengen van de situatie en wat de advieskosten zijn. Je zult zien dat je tot heldere inzichten komt.

Huis verkopen en op wereldreis gaan

Met wat research en/of hulp van een financieel adviseur kom je erachter wat in jouw geval de gevolgen zijn als je je huis verkoopt en de overwaarde gebruikt om een wereldreis te maken en hoeveel je dan kunt uitgeven. Kort gezegd is het in de meeste situaties slechts een kwestie van verkoopsom minus de huidige hypotheekwaarde. Dat bedrag wordt op je rekening gestort na verkoop van de woning. Hier gaan wel wat kosten af zoals je verkoopmakelaar, verrekening van gemeentelijke heffingen etc. De belastingdienst verwacht dat je de overwaarde van je verkochte huis in je nieuwe woning stopt als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. De belastingdienst noemt de overwaarde na verkoop het eigenwoningreserve. Ben je terug van je wereldreis en koop je binnen 3 jaar na de verkoop van je oude woning een nieuwe woning en heb je het eigenwoningreserve niet meer in je bezit? Dan kun je gewoon een nieuwe hypotheek afsluiten met inachtneming van de gebruikelijke regels. Bij sommige banken kun je iets minder lenen als je je eigenwoningreserve verbruikt hebt, maar dat verschil is vaak minimaal. Je mag over het eigenwoningreserve-bedrag alleen geen rente aftrekken. Lees hier meer over bij de Belastingdienst. Koop je een nieuwe woning 3 jaar of later nadat je je oude woning verkocht? Dan is het eigenwoningreserve vervallen en kun je gewoon weer rente aftrekken over het volledige hypotheekbedrag.

Huis onderverhuren en op wereldreis gaan

Wil je je koopwoning of huurwoning onderverhuren terwijl jij op wereldreis bent? Ga dan na bij de hypotheekverstrekker of verhuurder of dit mag en lees je goed in bij de Rijksoverheid. Bedenk ook dat de onderhuurder recht heeft op huurbescherming en het dus lastig kan zijn om de onderhuurder zomaar uit je huis te zetten als je weer terug komt. Maak ook contractuele afspraken over wat te doen bij schade aan de woning of spullen in de woning. Neem het onderverhuren ook serieus als je onderverhuurd aan familie of vrienden. Je weet nooit hoe het loopt en je kunt strafbaar zijn als je de onderverhuur niet aangeeft bij betrokken partijen.

Werk, verzekeringen, uitkeringen en toeslagen

Afhankelijk van hoelang je op wereldreis gaat zul je ontslag nemen of een sabbatical aanvragen bij je werkgever. In dat laatste geval is het belangrijk duidelijke afspraken op papier te zetten samen met je werkgever. Want wat als je (langdurig) ziek wordt tijdens je sabbatical? Intermediair schreef een helder artikel over het bespreken van een sabbatical met je werkgever.

Bij langdurig reizen of voor onbepaalde tijd reizen, zal ontslag nemen waarschijnlijk het meest voor de hand liggende besluit zijn. Je wilt immers vrijheid en niets anders dan de horizon in je vooruitzicht hebben tijdens je reis, nietwaar? Dat gaat iets lastiger als je weet dat je over een aantal maanden weer op hetzelfde kantoor zit als voorheen. Tijdens je wereldreis ga je ongetwijfeld tot nieuwe inzichten komen en zul je nieuwe interessegebieden ontdekken. En als je goed weg gaat bij je huidige werkgever, is de kans aanwezig dat je daar weer aan de slag kunt na je reis. Maar welke gevolgen brengt jouw besluit om op wereldreis te gaan met zich mee?

Een belangrijke indicator voor de omvang van de gevolgen van een wereldreis is de duur van je reis. De Nederlandse wetgeving is zo ingericht dat je je moet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijft. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Het uitschrijven uit de BRP brengt een aantal belangrijke gevolgen met zich mee. Zo kan het zijn dat je je zorgverzekering moet beëindigen, afhankelijk van je zorgverzekeraar. We raden je aan om jouw situatie voor te leggen aan je zorgverzekeraar en advies bij hen in te winnen, aangezien iedere verzekeraar andere regels hanteert in dit soort situaties.

Heb je nu recht op uitkeringen en/of toeslagen? Dan bestaat de kans dat je recht hierop vervalt als je je uitschrijft bij de BRP. Voor zorgtoeslag geldt bijvoorbeeld als eis dat je in het bezit bent van een Nederlandse zorgverzekering. Bij de Belastingdienst lees je meer over de geldende eisen voor toeslagen en uitkeringen. Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstrekt nuttige informatie omtrent de gevolgen voor je sociale voorzieningen.

Nu je inzichtelijk hebt welke administratieve zaken je moet regelen voordat je op wereldreis gaat, is het tijd om aan het leuke gedeelte te beginnen. Leuke bestemmingen opzoeken, een globaal plan maken, tickets boeken en je uitrusting bij elkaar shoppen. De voorpret kan nu écht beginnen!

Ontdek wereldreis bestemmingen

Enthousiast geworden en zie je het wel zitten om die wereldreis te gaan maken? Check alvast alle reistips die we op BackpackWereld.nl voor je hebben verzameld. Welk werelddeel ga je als eerst bezoeken?

Bekijk alle landen & routes

Op deze pagina

Deel deze pagina met je reismaatje

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.