Search
Close this search box.

Addo Elephant National Park

Over Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika is een bijzondere bestemming. Nog geen 100 jaar geleden waren olifanten bijna uitgestorven in dit gebied door ontbossing en stroping. Het Addo park werd in 1931 opgericht om de laatst overgebleven 11 olifanten te beschermen en een poging te doen om de populatie terug op pijl te brengen. En dat is gelukt. Inmiddels leven er ruim 600 olifanten in het Addo Elephant National Park. 

Wat begon als een klein park van 2.000 hectare groeide uit tot het op twee na grootste National Park van Zuid-Afrika met 180.000 hectare. Doordat een deel van de oceaan is toegevoegd aan dit beschermde gebied, kun je de ‘Big Seven’ spotten. Naast de Big Five (leeuw, olifant, neushoorn, buffel en luipaard) vind je hier namelijk ook witte haaien en walvissen.

advertisement airalo esim

Leukste dingen om te doen

1. Olifanten spotten tijdens een self-drive safari

In het Addo Elephant National Park is het net zoals in Kruger toegestaan om op eigen gelegenheid het park te verkennen met de auto. Vooral in juni en september zul je hier heel veel olifanten kunnen spotten. Door de droogte hebben de bomen en struiken dan weinig bladeren en verzamelen de olifanten zich met tientallen tegelijk bij de weinige waterbronnen. Olifanten zijn de hele dag door actief. Daarom is het hier niet nodig om heel vroeg in de ochtend te gaan. Vooral in de middag, als het warmer wordt, zullen de olifanten naar de waterholes komen. De entree bedraagt R360 (≈€22) per persoon. Hoe je er komt lees je verderop op deze pagina
olifanten_self_drive_safari_addo_elephant_national_park_zuid_afrika

2. Loop de 2-daagse Alexandria Hiking Trail​

Het Addo National Park heeft meer te bieden dan alleen de populaire self-drive safari’s. Zo kun je tegen betaling de 2-daagse Alexandria Hiking Trail van 36 km lopen en overnachten in een hutje onderweg. Per dag mogen maximaal 12 wandelaars starten aan de hike, aangezien het hutje slaapplek biedt voor 12 personen. Om deze hike te lopen dien je minimaal enkele dagen van te voren contact op te nemen met Camp Matyholweni om een reservering te maken. In de vakantie periode kun je beter zo vroeg mogelijk reserveren.
alexandria_hiking_trail_dunes_addo_elephant_national_park_zuid_afrika

3. Kanoën naar de Alexandria duinen​

Vind je de 2-daagse hike iets te overdreven? Of heb je weinig tijd? Dan kun je bij Dungbeetle River Lodge een kano huren. Paddle een half uurtje met de stroming van de rivier mee richting zee en leg je kano links aan wal ter hoogte van Private Beach Colchester. Vanaf hier kun je wandelen over de prachtige duinen. Het is een stille plek waar weinig toeristen komen. Zo kun je in zo’n 3-4 uur tijd het gevoel van de 2-daagse Alexandria Hiking trail een beetje ervaren. Het schijnt dat je 100ZAR (≈€6,30) moet betalen voor het strand waar je je kano neerlegt. Neem dus wat contant geld mee voor het geval je iemand tegenkomt op dit stille strand.
advertisement skyscanner
advertisement nordvpn
kajak_kano_addo_elephant_national_park_zuid_afrika

Hoe kom je er?

Vanuit Bloemfontein heb je een lange rit van zo’n 7 uur voor de boeg naar Addo. Het is een mooie route en je zult niet veel meer tegenkomen dan een aantal dorpjes en wat tankstations. Mocht je specifieke boodschappen nodig hebben dan kun je die het beste kopen bij de SPAR in Cradock, zo’n 2 uur voordat je in Addo bent. In Addo kun je ook naar de TESKO supermarkt, maar hier is niet heel veel te vinden. Wel voldoende voor een simpele barbecue of diner.

Het Addo Elephant National Park heeft twee ingangen: de Main Entrance en de South Gate Mathyolweni. Beide zijn een goed startpunt van je self-drive safari door het park. In het park rijd je over verharde en onverharde wegen met een toegestane maximum snelheid van 40 km/uur. Bij de aangewezen uitzichtpunten kun je (op eigen risico) uitstappen als je even genoeg hebt gehad van het in de auto zitten. Bekijk hier de officiële kaart van Addo Elephant National Park.

Fijne accommodaties

Het Addo Elephant National Park is één van de populairste parken van Zuid-Afrika en er zijn meer dan genoeg accommodaties te vinden. Je kunt voor een redelijke prijs middenin het park slapen. Er zijn kampeerplekken en safaritenten maar ook luxe 2-persoons huisjes en familie chalets voor 6 personen. Genoeg keuze dus. De accommodaties in het Addo Elephant National Park kun je bij SANparks vergelijken en boeken. Net buiten het park vind je ook veel accommodaties in alle prijsklassen:

Restaurants & cafés​

Veel accommodaties in Addo hebben een restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Als je een accommodatie hebt met eigen keuken en/of barbecue kun je boodschappen doen bij de TESKO supermarkt 15 minuten ten zuiden van de Main Entrance van het Addo Elephant National Park. Verwacht niet te veel van deze supermarkt. Tijdens je self-drive safari in het park kun je het beste zelf lunch meenemen. Er is een restaurant maar deze schijnt niet al te best te zijn. Gelukkig zijn er een aantal goede restaurants te vinden:
River Front​
De leukste plek voor lunch en diner en vriendelijke bediening. Uitzicht op de Sundays rivier.​
Mono Lolo Restaurant​
Het restaurant van deze lodge is voor iedereen toegankelijk. Keuzemenu’s voor ontbijt, lunch en diner.​
Taste of Africa
Betaalbaar restaurant bij de South Gate met ontbijt, lunch en diner. Probeer ook het Addo Brew speciaalbier.​
Thirsty Herds​
Pub bij een hostel. Leuk voor een biertje en een burger of pizza. Take-away is ook mogelijk.​
Reizenad-bol-Reizen

Extra tips voor Addo

Tijdens de self-drive safari in het Addo Elephant National Park spot je allerlei dieren en ga je naar verschillende uitkijkpunten. Wij vonden het echt van toegevoegde waarde om een verrekijker mee te hebben om de dieren nog beter te kunnen observeren. Ook handig voor andere stops tijdens je reis door Zuid-Afrika. Wij kozen voor een handige en compacte verrekijker. Wil je een wat luxer model? Dan is een verrekijker met meer zoom een erg goede keuze.

Klik hieronder op de volgende bestemming van onze route door Zuid-Afrika.

Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

Reizenad-bol-Reizen
bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Meer bestemmingen in Zuid-Afrika

Lees alles over Zuid-Afrika

Plan je reis met onze gratis informatie

Deze pagina delen:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.