Search
Close this search box.

Backpacken Colombia

Over Colombia

Backpacken in Colombia is een geweldige, avontuurlijke manier om een indruk te krijgen van het continent Zuid-Amerika. Het land is afwisselend met prachtige koloniale steden, dichtbegroeide jungle en mooie stranden. Colombia kent een roerige geschiedenis en wordt vaak bestempeld als onveilig. Maar hoe (on)veilig is het nu écht om te backpacken door Colombia? 

Wij trokken 3 weken met onze backpacks door dit land. We vertellen je alles over de beste route, kosten, vervoer én veiligheid. We zullen alvast verklappen: Colombia is een geweldig mooi en gevarieerd land. En de bevolking? Gastvrijer en vriendelijker hebben we de mensen zelden meegemaakt.

advertisement skyscanner

Reisroute Colombia

Onze reisroute door Colombia kun je afleggen in 3 weken tijd met voldoende momenten om te ontspannen. Colombia is een groot land met veel interessante gebieden. Een binnenlandse vlucht of nachtbus is dan ook haast onvermijdelijk als je een goede indruk wilt krijgen van het land.

Wij begonnen onze Colombia reis in Bogotá. Vanuit hier kun je gemakkelijk doorreizen naar de Tatacao-woestijn. Daarna reisden we in noordelijke richting en eindigden onze reis in Cartagena.

Bestemmingen

Vanuit Bogotá kun je gemakkelijk doorreizen naar de bestemmingen Tatacoa-woestijn, Salento en Jardín. Vervolgens kom je in de volgende grote stad: Medellín.

Vanuit Medellín kun je vliegen naar Cartagena of Santa Marta in het noorden van het land. Vanuit hier kun je o.a. Minca en het beroemde Tayrona National Park bezoeken. Santa Marta zelf is wat ons betreft niet de moeite waard om te blijven hangen. Cartagena daarentegen is een leuke afsluiter van je rondreis door Colombia.

Vervoer Colombia

Colombia is een groot land en de wegen zijn niet overal geschikt om snel te rijden. Door de afstanden en soms slechte wegen kun je het beste gebruik maken van bussen, (motor)taxi’s en binnenlandse vluchten. Een goedkope en prima manier van reizen door Colombia.

Een huurauto is ook heel geschikt en een fijne, vrije manier van reizen. Een auto huren voor in Colombia kun je het beste zo vroeg mogelijk online regelen voor de beste prijs. Wij boeken een huurauto voor onze reizen vaak via SunnyCars.

In de grote steden kun je gebruik maken van de metro indien beschikbaar of van taxidiensten zoals UberCabify of Easy Taxi. Een taxi op straat aanhouden wordt afgeraden voor toeristen in verband met veiligheid. De metro is overdag veilig, maar neem ’s avonds een taxi.

Beste reistijd

Goed nieuws. Colombia is het hele jaar door een uitstekende reisbestemming dankzij het stabiele klimaat. Het land kent twee seizoenen: het droogseizoen en het regenseizoen. Het regenseizoen is van april t/m juni en van oktober t/m november. Tijdens deze periodes regent het hard gedurende een korte periode waarna het weer snel opklaart. De beste reistijd is van juli t/m september en van december t/m maart tijdens het droogseizoen. Het begin van deze periodes is extra aan te raden omdat de natuur dan extra mooi is dankzij het vele water dat tijdens het regenseizoen is gevallen.

Colombia heeft veel bergen die invloed hebben op met name de temperatuur. Zo is de stad Bogotá op 2650 m vrijwel altijd een stuk kouder (ca. 18 graden) dan het relatief dichtbij gelegen woestijnstadje Villavieja (ca. 30 graden). Rondom Cartagena in het noorden van Colombia is het het hele jaar door tussen de 25 en 30 graden.

Kosten

De kosten voor een reis door Colombia zijn – zoals tijdens iedere reis – sterk afhankelijk van je wensen. Wij reisden in 3 weken tijd door het prachtige Colombia en hebben in totaal 2 binnenlandse vluchten genomen, overnacht in gemiddelde privékamers en zijn iedere avond uiteten geweest. Hieronder zetten we onze kosten in Colombia op een rij.

Eten/Drinken: €15 p.p.
Gemiddeld per dag
Activiteiten: €15 p.p.
Gemiddeld per activiteit
Totale kosten: €3500
Voor 2 personen 3 weken

Handige weetjes

Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes om je reis hopelijk nog comfortabeler te maken:

Vaccinaties & Visum

Vaccinaties Colombia

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Colombia als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dan zijn vind je hier.

Ondanks er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en Gele Koorts worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de GGD of Thuisvaccinatie.nl.

Visum Colombia

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Colombia. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 90 dagen visumvrij in Colombia verblijven. Je paspoort dient 30 dagen geldig te zijn bij vertrek vanuit Colombia. Je kunt de meest actuele vereisten hier checken.

Als je langer dan 90 dagen in Colombia wilt verblijven en/of wilt werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Hiervoor dien je te betalen. Meer informatie over een visum voor Colombia vind je op deze website van de overheid van Colombia en op nederlandwereldwijd.nl.

Douane Colombia

Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Colombia. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Colombia. De douane voert soms controles uit. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.
Bestemmingen in Colombia
Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.