Search
Close this search box.

Ecuador Backpacken

Reizen door Ecuador

Ecuador is één van onze favoriete landen in Zuid-Amerika en een perfecte backpackbestemming. Ecuador is een relatief klein land maar heeft ontzettend variërende landschappen en klimaten. Er zijn hoge bergen, levendige steden, idyllische bergdorpen, eeuwenoude culturen, stranden en nog veel meer. Een ander hoogtepunt van je backpackreis door Ecuador is een bezoek aan de Amazone.

Ecuador is vernoemd naar de evenaar die ten noorden van de hoofdstad Quito door het land heen loopt. Het land kent veel tradities en cultuur die een mix zijn van overblijfselen uit de Inca-tijd en de Spaanse verovering. Een interessant land om doorheen te reizen dus. We vertellen je alles wat je moet weten voor een rondreis door Ecuador.

advertisement skyscanner

Reisroute

Onze reisroute door Ecuador is te doen in 3 weken tijd, zonder daar de Galapagoseilanden bij te rekenen.

In het noorden van Ecuador bezochten we behalve Quito het bergdorpje Mindo, het Amazonewoud in Cuyabeno Reserve en het Cotopaxi National Park. Verder richting het zuiden wandelden we meerdere dagen in de bergen rondom het Quilotoa meer. Vanuit de grote stad Guayaquil vlogen we naar de Galapagos eilanden.

Ga je niet naar de Galapagos eilanden maar wil je toch graag strand toevoegen aan je rondreis door Ecuador? Dan kun je de kustplaats Montañita toevoegen aan deze route.

Bestemmingen

Je zult je reis door Ecuador hoogstwaarschijnlijk beginnen in de hoofdstad Quito. Vanuit daar kun je gemakkelijk veel andere bestemmingen bezoeken. Je zult meer dan één keer in Quito komen, omdat je soms terug moet naar Quito om naar je volgende bestemming te kunnen reizen. Zodra je in het zuidelijke deel van het land komt kun je wel rechtstreeks naar je volgende bestemming.

Kies een bestemming en lees alles wat je moet weten voor je reis:

Vervoer in Ecuador

Ecuador is relatief klein vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika. Maar hoewel de afstanden vrij kort zijn, duurt de reis vaak lang door de slingerende bergwegen. Het Andesgebergte loopt dwars door Ecuador heen van noord naar zuid. De mooiste bestemmingen zijn in dit gebied te vinden.

De wegen zijn, zeker rondom grote steden, van prima kwaliteit en veelal geasfalteerd. In dunbevolkte gebieden zoals Cotopaxi en Cuyabeno zijn de wegen wel een stuk minder goed onderhouden.

Tijdens het backpacken in Ecuador zijn bussen verreweg het beste en meest betaalbare vervoersmiddel. Op drukkere bestemmingen zoals Quito en Latacunga is het raadzaam om één dag van te voren alvast een buskaartje te kopen om verzekerd te zijn van een zitplaats. De ritten zijn vaak lang met veel bochten dus een stoel is dan wel prettig.

Eenmaal op je bestemming kun je gebruik maken van taxi’s. In Quito hebben de taxi’s een meter en hoef je dus niet vooraf te onderhandelen over de prijs. Geef voor de zekerheid wel even aan dat de chauffeur de meter aan moet zetten om achteraf onderhandelen te voorkomen.

Ecuador is relatief goed ontwikkeld en veilig, waardoor een taxi aanhouden op straat geen probleem is. Uber is niet overal beschikbaar. Zelfs in de grootste stad Guayaquil lukte het ons niet om een Uber te bestellen.

Beste reistijd

Ecuador kent een stabiel klimaat en is het hele jaar door een fijne reisbestemming. Door de grote hoogteverschillen vind je in Ecuador veel verschillende klimaten. Het Andesgebergte loopt door het midden van het land en is een stuk kouder dan de tropische Amazone in het oosten en de warme kust in het westen. 

Hoewel het weer het hele jaar door goed is kunnen we toch een beste reistijd aangeven, namelijk de maanden april, mei, oktober en november. Dit zijn de maanden voor en na het hoogseizoen van juni t/m september. In het hoogseizoen liggen de prijzen hoger en is het drukker op toeristische bestemmingen. In december t/m maart valt vaak net iets meer regen in de hoger gelegen gebieden.

Kosten

De kosten voor een reis door Ecuador zijn – zoals tijdens iedere reis – sterk afhankelijk van je wensen. Wij reisden in 3 weken tijd door het vaste land van Ecuador en vonden de prijzen meevallen ten opzichte van buurlanden Colombia en Peru. Wij sliepen in basic privékamers, reisden met bussen en soms een taxi, gingen iedere dag uit eten en deden veel leuke (en vaak gratis) activiteiten.

De grootste kostenposten tijdens onze reisroute door Ecuador waren een bezoek aan de Amazone en slapen in het Cotopaxi National Park. Beide waren het geld meer dan waard. Je reis door Ecuador wordt een stuk duurder als je ook naar de Galapagos eilanden wilt.

Eten/Drinken: €15 p.p.
Gemiddeld per dag
Activiteiten: €10 p.p.
Gemiddeld per activiteit
Totale kosten: €3600
Voor twee personen 3 weken
advertisement skyscanner

Handige weetjes

Elk land heeft zo zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’ met andere gewoonten en regels dan je gewend bent. Hieronder geven we wat handige tips en weetjes om je reis hopelijk nóg comfortabeler te maken:

Vaccinaties & Visum

Vaccinaties Ecuador

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Ecuador als je vanuit Nederland reist. De vaccinatie voor Gele Koorts is alléén verplicht indien je reist vanuit een land met een hoog risico voor Gele Koorts. Welke landen dan zijn vind je hier.

Ondanks er geen verplichte vaccinaties zijn, worden er wel vaccinaties aanbevolen door de GGD en Thuisvaccinatie.nl. De vaccinaties DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en Gele Koorts worden aanbevolen door Thuisvaccinatie.nl. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met de GGD of Thuisvaccinatie.nl.

Visum Ecuador

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Ecuador. Je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort. Hiermee mag je 90 dagen visumvrij in Ecuador verblijven. Je paspoort dient 30 dagen geldig te zijn bij vertrek vanuit Ecuador.

Als je langer dan 90 dagen in Ecuador wilt verblijven en/of wilt werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Meer informatie over een visum voor Ecuador vind je op deze website van de overheid van Ecuador en op nederlandwereldwijd.nl.

Douane Ecuador

Heb je geen retourticket of ticket naar een volgende bestemming? Dan kan de luchtvaartmaatschappij je weigeren mee te nemen naar Ecuador. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om jou terug te brengen als je niet wordt toegelaten door de douane in Ecuador. De douane voert soms controles uit. De kans is klein, maar aanwezig. In het slechtste geval dien je ter plekke een ticket te kopen. Kies er dan een die je gratis kunt annuleren als je nog niet zeker bent van je volgende bestemming en/of reisdatum.
Bestemmingen in Ecuador
Picture of Hi! Wij zijn Larissa en Bart
Hi! Wij zijn Larissa en Bart

Sinds 2018 reizen we de wereld over op zoek naar de mooiste plekken. Die delen we gratis met jou. Enjoy en goede reis!

Deze pagina delen:

bookingcom-logo
Boek je hotel op Booking.com
SunnyCars_advertisement

All-in huurauto van SunnyCars

Bol.com_advertisement

Shop je uitrusting bij Bol.com

Skyscanner_advertisement

Vliegticket deals van Skyscanner

airalo-logo

eSIM met korting bij Airalo

nordvpn-logo

Veilig streamen met  NordVPN ➜

hostelworld_logo

Bekijk hostels bij Hostelworld

Meer tips voor jouw reis:

Mis je informatie of is deze pagina niet meer up-to-date?

Laat het ons weten! We zoeken het uit en passen deze pagina zo snel mogelijk aan. Help de community verder.

 

Bedankt voor je bijdrage ❤

Helpt jouw suggestie ook andere bezoekers van Backpackwereld.nl? Voor antwoord op individuele vragen klik hier.